Zo volg je een suikervrij dieet zonder je koolhydraten te schrappen

We zijn allemaal verschillend. Wat voor de ene persoon werkt, misschien niet voor de ander.

Ik schrijf vaak over koolhdraatarm diëten, omdat ik erin geloof dat het wereldwijd de gezondheid van de mensen verbeterd . Hoe dan ook, is dat niet voor iedereen weggelegd.

Sommige mensen blijven moeilijk van de koolhydraten af. Terwijl andere er gewoon niet de behoefte aan hebben om op die manier af te vallen.

Ook, voor degene die fysiek sporten; fietsen, sprinten of gewichtheffen zijn koolhydraten nodig om beter te functioneren.

Het lijkt mij daarom een goed idee, om deze mensen een alternatief aan te bieden.

Meer over koolhydraten

Koolhydraten zijn een zeer omstreden voedingstoffen.

Sommige zeggen dat het een essentieel deel van het dieet is, belangrijk is voor de hersenen en minimaal de helft van je calorieën aan koolhydraten zou moeten bevatten. Terwijl andere het bestempelen als gif voor het lichaam.

Zoals in veel gevallen, ligt de waarheid meestal tussen deze twee extreme uitspraken in. Mensen met diabetes worden vaak geassocieerd aan westerse eetgewoontes, en doen er goed aan om een koolhydraatarm dieet die hoog in goede vetten is te volgen.

Als je koolhydraten verminderd om je metabolisme te versnellen, is het vermijden van slechte koolhydraten al een oplossing om je doel te bereiken.

Goede en slechte koolhydraten

Bij veel landen in de wereld is het normaal om normaal en onbewerkt voedsel te eten, ze zijn kern gezond ongeacht hoeveel koolhydraten er in hen dieet zit.

Voorbeelden van landen die veel koolhydraten eten zijn bijvoorbeeld  Okinawa en Kitavanen. Pas sinds modern voedsel zoals suiker en bewerkte koolhydraten zijn geïntroduceerd werden mensen opeens massaal ziek.

Er zijn een talloze landen in Azië die veel koolhydraten eten, maar in perfecte gezondheid verkeren. Althans, in tegenstelling met westerlingen.

Wat dit laat zien is dat niet perse de koolhydraten de boosdoener is het komt namelijk door de “slechte” koolhydraten ( samen met alle andere troep uit het westerse dieet) Als je gezond bent, dan is er waarschijnlijk geen reden voor jou om de gezonde koolhydraten zoals  aardappelen, fruit en granen te vermijden.

Het suikervrije tarwe dieet

Deze twee worden vaak als de boosdoener gezien. Ik ben er van overtuigt dat 80 procent van de gezondheid problemen met een paleo dieet opgelost wordt.

De focus ligt vooral op kwalitatief voedsel… bronnen die uit goede vetten bestaan, goed eiwitten en goede koolhydraten.

  • Regel # 1 – Vermijd toegevoegde suikers.
  • Regel # 2 – Vermijd tarwe.
  • Regel # 3 – Vermijd ook trans vetten en plantaardige oliën.
  • Regel # 4 – Gebruik calorieën (geen frisdrank, vruchtensappen) niet drinken.
  • Regel # 5 – Eet echte, onbewerkte voedingsmiddelen.

Welk voedsel je kan eten

Het is belangrijk om onbewerkt voedsel te eten die uit de natuur te halen is. Je kan bijvoorbeeld vlees, vis, eieren fruit, groente, noten en zaden eten. Maar nu kan je ook de goede koolhydraten toevoegen:

  • Knollen: Aardappelen, zoete aardappelen, taro, etc.
  • Niet-gluten granen: rijst, haver, quinoa, etc.
  • Fruit: bananen, appels, sinaasappels, peren, bessen, etc.
  • Groenten: Broccoli, bloemkool, wortelen, etc.

Ik kan niet vaak genoeg zeggen dat aardappels een uitstekende keuze is. Ze mogen niet tijdens een koolhydraatarm dieet gevolgd worden, dan is het best een slecht idee omdat ze veel koolhydraten bevatten, maar daarnaast zijn ze wel de perfecte voeding voor een suikervrij dieet.

Ze zitten vol met vitamines, mineralen en geven een voldaan gevoel. Voor de mensen die gezond willen blijven.. Blijf in beweging en eet echt voedsel. Het kan eigenlijk niet makkelijker dan dat!

Conclusie:

Om af te vallen, werkt een een calorietekort. Het eten van veel suikerrijke voeding- zoals bewerkte producten, zoals sappen, kooksauzen en specerijen – die fructose bevatten maakt dit lastiger, omdat deze voeding veel calorieën bevat.

Wanneer je dit soort suiker eet, vergroot het je hongergevoel, wat leidt tot het verlangen naar meer voedsel. Het hormoon leptine helpt het lichaam om honger te reguleren en waarschuwt je wanneer je moet stoppen met eten – maar het eten van fructose in overmaat verwart dit natuurlijke proces.

De makkelijkste manier om suiker in je dieet te schrappen is door de hoeveelheid gesuikerde drankjes te vermijden. Want die zitten vol fructose en hebben weinig tot geen voedingswaarde.

Als het een te grote stap is om ze helemaal te schrappen, laat jezelf er dan geleidelijk van afkicken en vervang elke 2e of 3e drankje door sprankelend water met fruit, of een siroop met een lager suikergehalte.

Reageren