Dit zijn de voor- en nadelen van het cambridge dieet

Het Cambridge dieet werd voor het eerst geïntroduceerd in de jaren 70. Het is een dieet voor gewichtsverlies dat bestaat uit een maaltijdvervangende shake en een caloriearme, eiwitrijke voedselreep. Dit dieet is ontwikkeld om mensen te helpen snel en gemakkelijk af te vallen door minder te eten. Het Cambridge Dieet is bedacht en ontworpen door Dr. James J. Berard, een klinisch psycholoog en hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Cambridge. Het dieet bestaat uit drie fasen: detox, gewichtsverlies en onderhoud; sommige mensen kiezen er ook voor om een fase te doen in plaats van in drie fasen op te splitsen. Elke fase is verdeeld in vier weken die bestaan uit twee weken (bepaald voedsel eten) gevolgd door twee weken vrij (niet eten van die dingen). Het dieet bestaat uit drie fasen: detox, gewichtsverlies en onderhoud; sommige mensen kiezen er ook voor om een fase te doen in plaats van in drie fasen op te splitsen.

Voor wie is het Cambridge dieet bedoeld?

Het Cambridge dieet is ideaal voor iemand die graag een stappenplan bij de hand wil. Het bevat 6 eenvoudige stappen om slank lichaam te krijgen. Voor deze stappen moet jij gemotiveerd zijn en goed tegen een stootje kunnen. Ik krijg er persoonlijk veel negatieve bijwerkingen door. Ja, het is een zwaar dieet. Desondanks moet ik toegeven dat het je de beloning geeft waar je naar opzoek bent.

Cambridge draait niet alleen om het vervangen van voedsel met vloeistoffen. Dit is een groot misverstand. Het doel is gewichtsverliezen en dit bijhouden aan de hand van een zesdelig programma. Bij stap 1 volg je het klassieke caloriearm dieet. En tijdens stap 2 – 3 eet je minder dan (1000 calorieën). Het lichaam komt gedwongen in ketose. Dit is een staat die het lichaamseigen vet afbreekt en gebruikt voor energie in plaats van glucose.

Welke fases zijn er ?

Fase 1: de eerste fase van het Cambrige-dieet is het verminderen van de inname van koolhydraten. Dit zal je lichaam helpen vet als energiebron te gaan gebruiken en helpen gewicht te verliezen.

Fase 2: de tweede fase van het Cambrige-dieet is het verminderen van de calorie-inname. Het is belangrijk dat u gezonde koolhydraten blijft eten, zoals volle granen en groenten, maar ook calorieën beperkt tot 1200 per dag voor vrouwen en 1500 voor mannen.

Fase 3: de derde fase is bedoeld om te beginnen zodra een persoon zijn streefgewicht heeft bereikt en dit wil behouden. Het programma omvat maandelijkse controles bij een diëtist, onbeperkte e-mails met experts en toegang tot de online community voor ondersteuning. Het heeft een onderhoudsplan om de kilo’s er permanent af te houden. Er zijn ook strategieën om met stress om te gaan en emotioneel eten te overwinnen, evenals richtlijnen om te socialiseren zonder te veel te eten.

Stap 1 van het Cambridge Weight Plan

Stap 1 van het Cambridge Weight Plan is zeer extreem, tenzij je klinisch zwaarlijvig bent, mag je deze stap missen. Het is namelijk niet verantwoord om deze stap te ondernemen als je weinig overgewicht hebt.

Deze stap begint met een aantal kleine porties van 415 calorieën per dag.  De bedoeling is dat een volwassen vrouw van rond de 30, ongeveer 2000 calorieën per dag eet. Dit in de vorm van drie tot vier Cambridge shakes. De shakes bieden de hoeveelheid eiwitten, vitaminen en mineralen die je normaal uit voedsel haalt. Dit keer in kleinere verpakkingen met veel minder calorieën. Het Cambridge dieet plan heeft bepaalde richtlijnen om het gewicht op de juiste hoeveelheid te krijgen.

Je mag de eerst stap voor maximaal 12 weken volgen. Tijdens deze periode vermijd je sport om vermoeidheid te voorkomen. Na stap 1, schalen de calorien op tot 200 á 300 extra. Dit geldt echter voor iedere stap, iedere stap van het Cambridge dieet die succesvol wordt afgerond, word beloond met 200 á 300 calorieën extra. Mede door het stapsgewijs opvoeren van de calorieën, loop je later niet het risico om in een aantal weken jouw verloren kilo’s terug te vinden.

Stap 2 van het Cambridge Weight Plan

In dit gedeelte wordt de tweede stap van het Cambridge dieet uitgelegd. De eerste stap was om alle suiker en zetmeelrijk voedsel te schrappen, maar voor sommige mensen is dit niet genoeg. Om sneller vet te verbranden, moet je ook beginnen met het schrappen van koolhydraten.

Je moet de koolhydraten in de loop van de tijd geleidelijk verminderen, zodat je lichaam de tijd heeft om zijn metabolisme dienovereenkomstig aan te passen. Dit betekent elke twee weken koolhydraten met 10% verminderen tot je op 20% zit.

Stap 3 van het Cambridge Weight Plan

In deze stap krijgt u de instructie om twee maaltijden per dag en één tussendoortje te eten. De eerste maaltijd moet bij het ontbijt worden gegeten en de tweede tijdens de lunch. De snack moet ‘s avonds voor het avondeten worden gegeten. De maaltijden bestaan uit twee eiwitshakes, twee stuks fruit en een kleine salade (maximaal 100 calorieën). Je mag de hele dag door zoveel water drinken als u wilt, maar andere dranken of etenswaren zijn niet toegestaan, tenzij dit vooraf is goedgekeurd door een arts.

Voordelen van het Cambridge Dieet

Er zijn voordelen en nadelen verbonden aan het volgen van het Cambridge Dieet. Hier zijn de belangrijkste punten die je moet overwegen voordat je je gaat voeden met caloriearme shakes, soepen (soepdieet) en snackrepen:

Rijk aan voedingstoffen – Je krijgt het minimum aan vitaminen en mineralen binnen dat je lichaam nodig heeft. Zeer caloriearme diëten beperken de voedingskwaliteit.

Slechte eetgewoonten aanpakken – Als je moeite hebt om je gewoontes van afhaalmaaltijden en ongezonde snacks te doorbreken, kan dit dieet helpen. Op de korte termijn helpt het Cambridge-dieet ongezonde eetgewoonten te doorbreken, porties onder controle te houden en een positieve instelling te ontwikkelen omdat er snel gewichtsverlies optreedt

Dieet is eenvoudig – Op papier is het Cambridge Dieet makkelijk te volgen – vooral Fase 1, wanneer je de hele dag maaltijdvervangende producten gebruikt. Dit dieet is vooral geschikt voor mensen die problemen hebben de juiste porties te kiezen. Of voor iedereen die geen zin of tijd heeft om zelf maaltijden te koken

Nadelen van het Cambridge dieet

Bijwerkingen die optreden verschillen per persoon. Je hoeft dus geen bijwerken ervaren. Hieronder veel voorkomende bijwerkingen die tijdens het dieet voorkomen:

Slechte adem – dit word veroorzaakt doordat je lichaam in staat van ketose wordt gedwongen en door de chemische opbouw in je bloed. In werkelijkheid zorgt de ketose dat je lichaam vet als brandstof gebruikt. Slechte adem voorkom je door vaker je tanden en tong te poetsen.

Een droge mond/dorst – Drink minstens 2 liter water per dag.

Vermoeidheid – Vooral de eerste paar dagen kan je moeheid voelen. Drink daarom een koffie zwart. Ik geef zelf de voorkeur aan Espresso – uiteraard zonder suiker. Je energie neemt dan toe en daarnaast verminderd het honger.

Duizeligheid – vaak kan dit veroorzaakt doordat mensen niet in staat zijn om de eerste dagen een caloriearm dieet op te volgen, vaak gaat dit gepaard met uitdroging – je moet minimaal 2 liter water drinken – je kan ook een legen fles vullen en zorgen dat je deze helemaal  (over de dag verspreid) leeg drinkt.

Misselijkheid – ontstaat doordat je lichaam minder vezels en koolhydraten binnenkrijgt. Sommige mensen hebben een gevoeligere maag dan ander en als je op een lager niveau van het programma bent dan eet je niet teveel eten in 1 keer. (stap 1) – raadpleeg ook hierbij je arts of een diëtiste voordat je van plan bent erbij te sporten.

Diarree –  het lichaam van sommige mensen reageer slecht op de ingrediënten die de producten bevatten.

Beenkramp– word beïnvloed door de zout waarde in je lichaam.

Koud hebben – door de vermindering van de thermogene reactie door een gebrek aan voedsel. Wanneer je eet zal je lichaam namelijk warmte opwekken, vooral kleine maaltijden wekken geen warmte op.

galstenenvorming – onderzoek duidt aan dat snel gewicht verlies de cholesterolwaardes verhogen en de samentrekking van de gal verminderd.

Hongeraanvallen– je zal de eerste dagen extreem veel honger hebben tot je lichaam in de ketose staat door het caloriearme voedsel in het dieet gekomen is.

Hoofdpijn – door gebrek aan voedingstoffen

Moeite om te slapen – meestal de eerste paar dagen omdat je lichaam aan de ketose moet wennen.

Haarverlies – Haaruitval gebeurd soms nadat je kilo’s verloren bent. Gewichtsverlies is niet de enigste reden van haarverlies. Het is daarom aangeraden, om een specialist om advies te vragen.

Huiduitslag – zo nu en dan, kan er iets in de producten zitten waar iemand allergisch voor is.

Bespreek het Cambridge met je consultant betreft deze bijwerkingen. Hij of zij kan je dan vertellen wat je het beste kan doen.

Veelgestelde vragen over het Cambridge dieet

Hier zijn enkele van de meest voorkomende vragen die mensen hebben over het Cambridge Dieet:

-Wat kan ik eten op dit dieet?

Het dieet beperkt de inname van suiker, brood en zetmeelrijk voedsel. Er zijn echter wat groenten en fruit op dit dieet. Daarnaast moet je elke dag minimaal drie liter water drinken.

-Kan ik alcohol drinken tijdens dit dieet?

Dit dieet raadt de inname van alcohol niet aan.

-Hoeveel zal ik afvallen met het Cambridge dieet?

Het Cambridge Dieet is een programma dat is ontworpen om te helpen binnen een paar weken gewicht te verliezen. Dit dieet bestaat uit drie fasen die in één maand tot 9 kilo kunnen leiden.

De conclusie

Als je overweegt om Het Cambridge Dieet te volgen, is het van belang dat je van tevoren intensief onderzoek doet, ‘vooral als je onderliggende dieet- of problemen hebt, zoals diabetes of een verzwakt immuunsysteem’. Wees altijd bewust van je beperkingen of bestaande medische aandoeningen, want deze kunnen een serieuze invloed hebben op hoe dit crashdieet je lichaam beïnvloedt, evenals de resultaten die je wilt zien.

10 berichten

 • Hoi Jase,

  Ik heb vorig jaar een aantal weken Cambridge gedaan maar wegens omstandigheden moest ik stoppen. Aanstaande woensdag heb ik weer een intake gesprek en dan ga ik donderdag weer beginnen. Het beviel me vorig jaar goed en je ziet eigenlijk direct resultaat en dat maakt het zo leuk. Het is in het beging wel even doorbijten maar je moet maar zo denken je doet het voor een goed doel. Ik ben zelf 92 kg en 1,78 dus er moet zeker 20 kg af. Ik doe eerst 10 kg en dan zie ik wel verder. In stapjes dat werkt prima.
  Ik wens je veel succes.

  Groetjes,
  Tineke

 • Hoi, ik ben vandaag begonnen met de 800!
  Nog iemand die dit doet? ( ik moet 15 kilo kwijt).
  Shakes zijn wel niet echt lekker zeg. 😛
  Morgen maar soepje proberen.

 • Ik ben vorig jaar in 2,5 maand liefst 13 kilo afgevallen! Ik was op 2 kilo na op mijn streefgewicht! Toen ben ik op vakantie gegaan (zonder af te bouwen) en ik was maar 1 kilo aangekomen na 3 weken smullen. Ik bleef op dit gewicht door af en toe een shake-dagje in te lassen (‘s avonds gewoon mee-eten dus). Met de kerst ben ik helemaal los gegaan met smullen en ben zo’n 3 kilo aangekomen. Nu volg ik het dieet weer een paar dagen en ben die kilo’s weer kwijt. In het voorjaar ga ik nog eventjes streng 2 a 3 weekjes cambridgen, zodat ik op mijn streefgewicht kom. Ik vond het heel goed vol te houden omdat je er niet bij hoeft na te denken, en hoewel het bij mij niet zo snel ging als zou moeten (komt soms voor) vond ik het toch razendsnel gaan! Heerlijk weer die leuke strakke shirtjes, broeken en rokjes aankunnen!!!! Daarnaast sta ik ook op de vacu-step, zodat de billen en benen lekker strak in het velletje komen te zitten. Tip als je ‘s avonds zin krijgt in iets zoets: neem een suikervrij kauwgummetje!

 • Hallo,
  Ben 26 jan. met het cambridge-dieet begonnen. Eigenlijk heb je helemaal geen honger, het bevalt mij heel goed. Al is het wel een moeilijk als je je gezin lekker ziet smikkelen. Maar ik heb voor mezelf echt besloten ervoor te gaan. Morgen voor het eerst wegen, vlg. mijn eigen weegschaal -5 kilo. allemaal veel succes toegewenst!
  Groetjes, Marina

 • Hoi, ik ben nu op de 2e dag van mijn dieetmissie! Moet zeggen dat ik wel trek/honger heb ja, maar ik weet dat dat komt omdat mijn maag moet wennen aan kleine porties. Ik zie het positief tegemoet en dan moet het echt goedkomen!!

  • Hou vol! De eerste 2 weken zijn het moeilijkst, mede omdat je weinig te kauwen hebt (behalve dan die reep). Daarna denk je er niet eens meer bij na. En de weegschaal zal je steeds weer verrassen!!

  • Goed om te horen! Het moeilijkste deel van elk dieet zijn de eerste paar dagen, en het klinkt alsof je op het goede spoor zit. Je zult snel de voordelen van deze reis zien en je beter gaan voelen. Het is altijd geweldig om te horen wanneer mensen positieve veranderingen in hun leven proberen aan te brengen – ga zo door!

 • Ik heb 3jaar geleden Cambridge gedaan om dat ik diabeet ben niet spuiten hoor en toen ben ik ook 22 kilo afgevallen maar omdat ik het niet kon volhouden de 8oo gedaan ging wat beter daarna gestopt en nu zit er alles weer bij maar dat is niet de schuld van Cambridge maar van mezelf ik ben en blijf een bourgondieer

  • Dit verhaal komt mij heel bekend voor. Na een jaar gestopt te zijn met een streng koolhydraatarm dieet(powerslim), is mijn stofwisseling nog steeds niet on orde. Ik eet nauwelijks 1000 kcal per dag maar wel gewoon weer drie bruine boterhammen en twee stuks fruit. Ik ben inmiddels ruim zes kilo aangekomen. Na bloedonderzoek bleek ik een zwaar ijzertekort te hebben en vitaminegebrek )met name B12 en D. Vooral tekort aan de laatste geeft erg rare klachten. Check je bloed dus ! Voor mij nooit meer een koolhydraatarm dieet met maaltijd vervangers. Haastige spoed is zelden goed.

 • Als je wilt afvallen moet je beseffen dag je je voedingstijl zult moeten aanpassen.
  gezond voedingrijk geen vetten en suikers en natuurlijk sport.
  Het gaat langzaam maar het is blijvend, bovendien geen hongergevoel..
  Geen gekke diëten allemaal onzin….en duur.