Mineralen zijn minstens zo belangrijk als vitaminen

In feite zijn mineralen belangrijker dan vitaminen: het lichaam kan zelf vitaminen aanmaken, terwijl we in onze mineralebehoefte moeten voorzien via onze voeding. Een tekort aan deze stoffen leidt, net zoals bij een vitaminetekort, tot allerlei kwaaltjes en ziektes.
Minerales werken nauw samen met vitaminen. Zo heeft het weinig zin om vitaminen A in te nemen wanneer je een tekort aan vitamine A en zink hebt: zink zorgt er immers voor dat de vitaminen A vrijkomen uit de lever.

Van sommige mineralen heeft het lichaam grote hoeveelheden (100mg tot 1gr per dag) nodig, andere mineralen zijn in voldoende mate aanwezig in onze voeding. Natrium en chloor haalt het lichaam uit keukenzout, terwijl fosfor ruim aanwezig is in vlees, vis, eieren en noten.

Verschil tussen de verschillende mineralen
Er bestaat een onderscheid tussen verschillende mineralen: stoffen waar het lichaam kleine hoeveelheden van nodig heeft, noemt men spoorelementen. Belangrijke spoorelementen zijn ijzer, zink, jodium, seleen, mangaan en koper. Daarnaast zijn er hoofdmineralen zoals natrium, fosfor en chloor.

Het verschil tussen deze verschillende stoffen is verwarrend, maar tegelijk totaal onbelangrijk: beide groepen zijn immers onmisbaar voor het menselijk lichaam. De behoefte aan de hoofdstoffen is groter, maar daar tegenover staat dat deze stoffen in grotere hoeveelheden in onze voeding voorkomen.

De behoefte aan spoorelementen mag dan wel kleiner zijn, ze komen ook minder voor in ons voedsel. Verhoudingsgewijs is er dus weinig tot geen verschil.

Een tekort aan minerales heeft dezelfde oorzaak als een tekort aan vitaminen, namelijk het gebruik van pesticiden, insecticiden en het raffineren van ons voedsel om de houdbaarheid te vergroten.

Een goed voorbeeld hiervan is wit brood: het grootste deel van de vitaminen gaan verloren door het malen en het bleken van het meel. Daarnaast gaat ook het grootste deel aan ijzer, kobalt, kalium, mangaan, magnesium, zink en koper verloren. Gemiddeld gaan zo’n 50 tot 85% van deze stoffen verloren door het overmatig bewerken van deze voedingsstoffen.

Teveel mineralensupplementen kunnen gevaarlijk zijn
Het innemen van mineralen zonder medische begeleiding kan gevaarlijk zijn. De reden hiervoor is dat deze stoffen in de juiste verhoudingen in het lichaam aanwezig dienen te zijn. Wie een gebrek aan kalk heeft, doet er bijvoorbeeld goed aan om ook magnesium in te nemen, omdat de extra kalk een tekort aan magnesium veroorzaakt. Raadpleeg dus eerst je arts als je denkt een tekort aan een bepaalde stof te hebben.

We bespreken nu de afzonderlijke stoffen:

Jodium
De schildklier produceert een essentieel hormoon, nodig voor de groei en de gezondheid in het algemeen. Maar dit hormoon kan de schildklier enkel produceren als er voldoende jodium in het lichaam aanwezig is.

Calcium
Calcium is zeer belangrijk voor stevige botten en tanden, maar het heeft ook enkele verrassende eigenschappen

Magnesium
Magnesium is belangrijk voor de ontspanning van de spieren. Dit mineraal werkt nauw samen met calcium

Reageren