Heb ik vitaminepillen nodig?

Je kunt vitaminepillen slikken voor een (extra) gezonde voeding. En inderdaad, deze pillen kunnen tekorten aan verschillende stoffen (vitamines en mineralen) opheffen. Maar kijk uit! Een onverantwoorde voeding aangevuld met pillen blijft een onverantwoorde voeding. Ofwel, vitaminepillen kunnen een gezond voedingspatroon niet vervangen.

Uit vele onderzoeken blijkt dat groenten en fruit kanker helpen voorkomen. Maar bij nader onderzoek kan men nog steeds niet vaststellen waarom dit zo is. Men kan dus niet hardmaken dat vitamine A, B of C preventief werken tegen kanker. Groenten en fruit bevatten meerdere stoffen dan enkel vitamines. Mogelijk is een nog niet geļdentificeerde stof verantwoordelijk voor dit gunstige effect of een combinatie van allerlei stoffen. Met het slikken van een pilletje vitamine C zit je er dan mooi naast.*

Daarbij gaat je lichaam wennen aan een hogere dosis vitamines en mineralen. Eenmaal slikken blijft dus slikken. Immers, wanneer je lichaam gewend is aan een hogere dosis, dan wordt de normale aanbevolen hoeveelheid ineens te laag.

Bovendien zijn vitaminepillen bij een gezonde voeding niet eens noodzakelijk en soms zelfs schadelijk! Te veel vitamines en mineralen kunnen een nadelig effect hebben op de gezondheid en op de werking of absorptie van andere vitamines en mineralen.

Bij het slikken van een pilletje kan er al snel een teveel aan onder andere vitamine A en D ontstaan. Geef daarom de voorkeur aan het eten van een gezonde en gevarieerde voeding. Mocht je toch vitaminepillen willen slikken, lees dan goed de verpakking en let op de juiste hoeveelheden. Bij twijfel kun doe je er verstandig aan om een diëtiste te raadplegen.

* Oké, vitamine C heeft zeker een aantoonbaar gunstig effect op de gezondheid, en dit geldt voor alle vitamines en mineralen. Maar nogmaals, het lichaam is eveneens gebaat bij andere stoffen of combinaties van stoffen, die niet in vitaminepreparaten voorkomen

Reageren