Het afvallen lukt niet: 25 redenen onthuld!

Het afvallen lukt niet! In het dagelijks leven van veel mensen is het een voortdurende strijd om gewicht te verliezen. Hoewel veel mensen dit proberen, levert het vaak niet het gewenste resultaat op. Daarom zal dit artikel je vertellen waarom afvallen niet lukt, verschillende oorzaken bespreken , en hoe je ze kunt aanpakken voor betere resultaten:

1. Er wordt niet voldoende motivatie gegeven

Een gebrek aan motivatie is volgens Krommenacker & Goedhart (2019) de belangrijkste oorzaak waarom mensen niet afvallen. Daardoor missen we ook energie om aan een gezonde levensstijl te werken.

Als eerste stap richting gewichtsverlies is het dan ook van belang om uit te zoeken wat ons motiveert. Dit houdt in dat je leert wat je doel op langere termijn is en stil staat of je huidige leefstijl dit doel in de weg staat.

Bovendien is het goed om na te gaan welke hulp nodig is om gewichtsverlies te bereiken. Dat is waar steun van vrienden of familie een rol kan spelen. Zij kunnen je extra motivatie geven die nodig is om je doelen te bereiken. Het is ook belangrijk om iemand te vinden die deze doelen al heeft bereikt; dat kan een uitstekende bron van motivatie zijn.

2. Er wordt geen realistisch doel gesteld

In een onderzoek van Dikken, Graafland & Fitzgerald (2020) is te zien dat afvallen lastiger is als je onrealistische doelen voor ogen hebt. Dat betekent ook dat je eerder teleurgesteld bent als je faalt. Het gevolg is dat je niet meer probeert af te vallen.

Uit een andere studie van Zwan & Sadler (2019) zien we dat mensen meer succes hebben met hun afslankpogingen als ze kleine haalbare doelen stellen. Zij ontdekten dat het daarmee gemakkelijker is om positief te blijven werken aan je doelen.

Om af te vallen, is het dus belangrijk om realistische maar uitdagende doelen te stellen die haalbaar zijn.

3. De juiste kennis ontbreekt

Resultaten worden volgens de Mayo Clinic vaak gezien als doel. Daarbij is het belangrijk om te beschikken over de juiste kennis over gezonde voeding, plannen en gedragsverandering.

Ondanks de start van een dieet ontbreekt bij mensen de kennis om zich er daadwerkelijk aan te houden en hun doelen te bereiken.

Mensen worstelen daardoor vaak met hun dieet en richten zich op het beperken van calorieën (Madden & Alexander, 2020).

Om werkelijk af te vallen, moet je je richten op het veranderen van je gedrag in plaats van alleen maar diëten te volgen. De juiste mindset is wat leidt tot gewichtsverlies op lange termijn. In het proces moet je nieuwe gewoonten aanleren op basis van de opgedane kennis.

4. De verkeerde omgeving

Volgens onderzoek uitgbracht in Frontiers in Nutrition, hebben intenties en overtuigingen weinig invloed op ons gedrag. Veel mensen hebben het goede voornemen om af te vallen, maar leven niet in een goede omgeving om zich daaraan te houden.

Het is lastig om af te vallen wanneer je in een omgeving bent vol verleidingen zoals fastfood, suikerhoudende dranken en ander ongezond eten. Bovendien wordt het moeilijker om gezond te eten als er geen gezonde keuzes in de buurt zijn.

Je kunt dan gezonde snacks bij je dragen om je verleidingen te verminderen. Als je naar een plek gaat waar je verleid wordt door ongezonde opties, probeer dan zo veel mogelijk naar gezonde alternatieven te zoeken.

5. Schildklierproblemen

Mensen die willen afvallen, denken vaak dat een dieet en meer beweging het antwoord zijn. Maar er kan meer aan de hand zijn, waardoor mensen geen kilo’s kunnen verliezen. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de rol van hormonen bij afvallen.

Volgens het onderzoek van Stone et al. (2020), speelt de schildklier een belangrijke rol bij het verbranden van calorieën. Als de schildklier niet goed functioneert, zoals een trage schildklier, dan heeft dat invloed op de stofwisseling.

Een trage schildklier kan ook een oorzaak zijn, van bijvoorbeeld leptine, dat gerelateerd is aan energieverbruik (Mogavero et al., 2021). Het is dus belangrijk dat mensen een schildklierdiagnose laten doen als het afvallen moeilijker lijkt te gaan dan verwacht.

6. Je drinkt zoete dranken

Wist je al dat zoete dranken een van de grootste calorieënbommen zijn? Ze bevatten suikers die ervoor zorgen dat je aankomt en je de hele dag drang geeft om te eten. Bovendien bevatten commerciële dranken additieven die die eeuwige hunkering naar zoetigheid vergroten. Dit maakt het moeilijker om gezond te eten, wat nodig is om af te vallen. Dit maakt het moeilijker om gezond te eten, wat nodig is om af te vallen.

Hoewel frisdrank een onmiddellijke energieboost geeft, remt het de eetlust niet. Ze bevatten suikers, die een remmend effect hebben op de stofwisseling. Ook kan het drinken van zoete dranken een gewoonte worden, waardoor je lichaam er verslaafd aan raakt.

Concluderend, zou je zoete dranken moeten vermijden als je energie nodig hebt. Kies voor een kop koffie, thee, water of een gezonde smoothie als snack. Op de lange termijn zal dit je helpen af te vallen door je energie, bloedsuikerspiegel en eetlust te reguleren en te behouden.

7. Je oefeningen zijn te licht

Beweging is belangrijk bij het afvallen. De workouts zoals cardio of aerobicsis kunnen te licht zijn om vet te verbranden. Krachttraining is dan noodzakelijk om je stofwisseling te verhogen. Daardoor krijg je ook nog eens meer energie. Vet verbranden is toch ook jou doel als je de sporschool induikt?

8. Medicatiegebruik

Het is vervelend als je gezond eet en regelmatig sport, maar je toch weinig of geen gewichtsverlies ziet. Het kan dan zijn dat medicatie hierin een rol speelt. Bijvoorbeeld bij mensen met diabetes of hoge bloeddruk. Maar ook antidepressiva, anticonceptiepillen en medicijnen tegen epilepsie kunnen het afvallen in de weg zitten. Het is belangrijk om met de arts te praten als je denkt dat medicatie de reden is waarom je niet afvalt

9. Slaapgebrek

Gebrek aan slaap kan op verschillende manieren leiden tot gewichtstoename. Ten eerste kan het ervoor zorgen dat uw lichaam meer ghreline aanmaakt, een hongerhormoon dat de eetlust stimuleert. Ten tweede kan het ervoor zorgen dat je overdag minder actief wordt en daardoor minder calorieën verbrandt. Ten derde kan het leiden tot overeten en het eten van ongezond voedsel met veel calorieën.

Een studie van de National Sleep Foundation wees uit dat mensen die minder dan zes uur per nacht slapen, meer kans hebben op obesitas. En tien procent van de Amerikanen krijgt slechts vijf uur per nacht slaap. Het is dus mogelijk dat een gebrek aan slaap kan leiden tot gewichtstoename.

Het eerste symptoom van slecht slapen is gewichtstoename. Wanneer het lichaam uitgeput is, dan maakt het meer cortisol aan, waardoor je hunkerd naar ongezond voedsel. Ook wordt de stofwisseling vetraagt als je te weinig slaapt.

10. Toename in spiermassa

Als je probeert spiermassa aan te komen, is het normaal dat je lichaamsgewicht toeneemt. Dit is omdat je lichaam meer energie verbruikt en voedingsstoffen nodig heeft om spieren te laten groeien.

Het is belangrijk om te onthouden dat dit gewicht voornamelijk bestaat uit spierweefsel, wat goed voor je is. Hierdoor zal je ook een betere conditie hebben en meer energie. Ook heb je minder kans op het ontwikkelen van bepaalde gezondheidsproblemen. Het is dus waarschijnlijk dat je niet afvalt als je bent aangekomen in spiermassa.

12. Stress kan leiden tot gewichtstoename

Als we stress ervaren, geeft het lichaam hoge niveaus van cortisol af, wat het lichaam vertelt om vet op te slaan. Cortisol onderdrukt ook het immuunsysteem en vertraagt de spijsvertering, wat leidt tot gewichtstoename.

Het verhoogt ook het risico op chronische ziekten, zoals diabetes, hoge bloeddruk en hartaandoeningen. Sommige mensen wenden zich ook tot voedsel als een manier om met hun stress om te gaan, waardoor ze meer gaan eten dan anders het geval zou zijn.

13. Genetische aanleg

Er kan een aantal redenen zijn waarom je niet afvalt als je een genetische aandoening hebt. Ten eerste kan de aandoening een gebrek aan het vermogen hebben om voedsel te verteren of om te zetten tot energie.

Dit betekent dat je voedsel niet volledig wordt verwerkt en dat je daarom meer calorieën binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft. Bovendien kunnen sommige genetische aandoeningen ook je eetlust verhogen, waardoor je meer eet dan normaal.

14. Je drinkt alcohol

Het drinken van alcohol kan de reden zijn waarom je niet afvalt. Alcohol bevat lege calorieën waar je lichaam vrij weinig mee kan. Het vertraagt ook je metabolisme waardoor je gewicht toeneemt.

Een studie van de Universiteit van Texas wees uit dat je door alcohol meer eet dan anders het geval zou zijn. Dit zou te maken hebben omdat het de eetlust stimuleert waardoor je meer eet.

Alcoholische dranken, zoals bier en wijn, bevatten koolhydraten, die door het lichaam worden omgezet in suiker. Deze suikers triggeren een piek in het insulinegehalte , waardoor je ook in vet aankomt.

14. Bewerk voedsel

Als je bewerkt voedsel eet, kun je niet afvallen. Dit komt omdat bewerkt voedsel meer calorieën bevat dan onbewerkt voedsel. Er zitten geraffineerde suikers en transvetten in die je lichaam niet goed kan verwerken. Daardoor vertraagt je stofwisseling en krijg je meer honger, waardoor je dus meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt.

Een lijst met bewerkte voedsel:

 • Fast food: hamburgers, hotdogs, friet, pizza.
 • Koolhydraatrijke producten zoals chips, popcorn, crackers.
 • Koolzuurhoudende dranken, zoals frisdrank en sportdrank.
 • Tussendoortjes met suiker, zoals koekjes, taarten, cakes.

Bewerkt voedsel is weliswaar gemakkelijk en snel te bereiden, maar bevat veel calorieën, toegevoegde suikers en vetten. Daarom is het belangrijk ze met mate te consumeren.

15. Gebrek aan essentiële voedingsstoffen

Om af te vallen, moet je meer calorieën verbruiken dan je binnenkrijgt. Als je een magnesiumtekort hebt, zal je stofwisseling zo verstoord zijn dat je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt. Daarom zul je niet afvallen als je een magnesiumtekort hebt.

Het is belangrijk om je zinktekort aan te pakken, omdat het je kan helpen bij het afvallen. Zinktekort is een veelvoorkomende oorzaak van gewichtstoename. Als je niet genoeg zink binnenkrijgt, kan dit leiden tot een verminderde stofwisseling. Dit betekent dat je lichaam minder calorieën verbrandt, waardoor je meer gewicht aankomt.

Als je een tekort aan vitamine D hebt, kun je niet afvallen. Vitamine D speelt een belangrijke rol in je metabolisme. Het helpt je lichaam vet te verbranden en energie te produceren. Als je te weinig vitamine D binnenkrijgt, is het moeilijker om vet te verbranden en energie te produceren. Daarom zal je niet afvallen als je een tekort aan vitamine D hebt. Bovendien is vitamine D ook belangrijk voor je immuunsysteem.

16. Bijnierproblemen

Als je last hebt van bijnierproblemen, kun je moeite hebben om af te vallen. Dit komt omdat bijnierproblemen de hormonen in het lichaam kunnen verstoren, waardoor je stofwisseling wordt beïnvloed en je moeite hebt om vet te verbranden.

Je lichaam heeft bijnierschorshormonen nodig om energie te blijven maken en je stofwisseling te regelen. Als je bijnierproblemen hebt, kunnen deze hormonen uit balans zijn, waardoor je moeite hebt om gewicht te verliezen.

17. Borstvoeding

Gewichtsverlies is een groot probleem voor moeders. Het gewicht dat tijdens de zwangerschap is opgedaan, is na de bevalling moeilijk kwijt te raken. Veel vrouwen slagen er niet in om af te vallen, zelfs niet na maanden van proberen. Veel factoren dragen bij aan de moeilijkheid om af te vallen na de bevalling, maar de belangrijkste is borstvoeding.

Borstvoeding zorgt ervoor dat het lichaam van een vrouw hogere niveaus van het hormoon prolactine produceert, waardoor het voor haar lichaam veel moeilijker wordt om vet als energiebron te gebruiken. Dit hormoon onderdrukt ook de eetlust, waardoor het moeilijker wordt om minder te eten. Vrouwen die borstvoeding geven, vallen vaak af, maar velen zullen dat gewichtsverlies weken en zelfs maanden na de bevalling niet meer zien.

18. Waterretentie

Waterretentie is een veel voorkomend probleem voor mensen die proberen af te vallen. Het kan behoorlijk frustrerend zijn omdat het lijkt alsof je niet afvalt, ook al volgt u het dieet en de trainingsroutine. Een van de belangrijkste oorzaken waarom je vocht vasthoudt is het eten van zout voedsel, waardoor het lichaam meer water vasthoudt dan gewoonlijk.

Een andere reden kan zijn dat je een natriumarm dieet volgt, wat kan leiden tot zwelling en een opgeblazen gevoel in je lichaam. Ten slotte hebben sommige mensen een genetische aanleg waardoor ze altijd meer water vasthouden dan andere mensen. Het goede nieuws is dat er een aantal dingen zijn die je kunt doen om de hoeveelheid vocht in je lichaam te verminderen.

19. Je drinkt light frisdranken

Light frisdranken zijn een populaire optie voor mensen die willen afvallen. Ze denken dat ze door het drinken van light frisdrank het aantal calorieën dat ze consumeren kunnen verminderen. Het blijkt echter dat light frisdrank misschien niet de beste keuze is om af te vallen. Wanneer je light frisdrank consumeert, reageert je lichaam met een hormoon genaamd ghreline.

Ghreline is verantwoordelijk voor het stimuleren van honger en eetlust. Wanneer je light frisdrank drinkt, stijgt het ghrelinegehalte in het lichaam en hierdoor krijgt je meer trek in voedsel dan normaal. Ideaal als je meer calorieën binnenkrijgt dan zou moeten. Je kunt namelijk honger krijgen na het drinken van een blikje light frisdrank, omdat de ghreline in de maag aanmoedigt om meer zuur en spijsverteringssappen te produceren, wat op zijn beurt de vertering van voedsel in je darmen versnelt en hongerhormonen aanwakkert.

20. Menstruatie

Menstruatie is een normaal en gezond onderdeel van het leven van elke vrouw. Het is een proces dat onderdeel uitmaakt van de vruchtbaarheid en gezondheid van een vrouw. Het is belangrijk dat vrouwen leren omgaan met hun menstruatiecyclus, waardoor ze gezonde levensstijlen kunnen behouden.

Tijdens je menstruatie verlies je vocht en bloed, maar je verliest geen calorieën of vet. Het is dus niet mogelijk om af te vallen als je je menstruatie hebt. Het is belangrijk om een gezond dieet en een goede lichaamsbeweging te hebben om je gewicht op peil te houden en om fit te blijven.

21. Teveel koolhydraten

Koolhydraten zijn een belangrijk onderdeel van onze voeding. Ze geven ons energie en helpen bij het goed functioneren van ons lichaam. Hoewel het eten van te veel koolhydraten een goede reputatie heeft, betekent dit niet dat je afvalt als je te veel koolhydraten eet.

Als je meer koolhydraten eet dan je lichaam nodig heeft, worden de extra koolhydraten als vet opgeslagen. Dit is wat je gewicht kan doen toenemen. Als je eet wat je lichaam nodig heeft, zal je niet afvallen als je te veel koolhydraten eet.

Het is echter wel belangrijk om gezonde koolhydraten te eten, zoals volkoren granen, zilvervliesrijst en aardappelen, in plaats van ongezonde koolhydraten zoals witte rijst en suikerrijke producten. Als je gezonde koolhydraten eet, kun je een gezond gewicht behouden.

22. Je eet junkfood

Junkfood valt niet onder gezonde voeding. Als je te veel junkfood eet, slaat je lichaam deze calorieën op als vet. Erg logisch dat het afvallen niet lukt als je regelmatig in de McDonalds or Burger King te vinden bent. En als je niet genoeg beweegt, zal je lichaam deze opgeslagen vetten gebruiken voor energie in plaats van ze te verbranden door te sporten.

Hoe meer junkfood je eet, hoe meer je aankomt. Junkfood is bewerkt en bevat veel suiker, waardoor je bloedsuikerspiegel piekt en weer daalt. Hierdoor krijg je snel weer trek. Het menselijk lichaam is niet ontworpen om een dieet met veel vet en suiker aan te kunnen.

Wanneer het lichaam deze voedingsmiddelen afbreekt, komt er glucose vrij in de bloedbaan, wat kan leiden tot tal van gezondheidsproblemen, waaronder obesitas, diabetes type 2, hartaandoeningen, beroertes en sommige vormen van kanker.

23. Je hebt excuusjes

Mensen verzinnen excuses als “Ik kan niet afvallen omdat ik het te druk heb” of “Ik kan niet afvallen omdat ik een stressvolle baan heb.” De waarheid is dat diëten en sporten de enige manier zijn om af te vallen. De excuses die mensen voor zichzelf en anderen verzinnen waarom ze niet kunnen afvallen, zijn niet alleen tijdverspilling, ze zijn ook schadelijk. Ze kunnen ertoe leiden dat een persoon zich gedemoraliseerd en hopeloos voelt, wat kan leiden tot het opgeven van zijn doelstellingen voor een gezonder gewicht.

24. Je hebt diabetes

Als je diabetes hebt, is het belangrijk om te weten dat het moeilijker kan zijn om af te vallen. Hier zijn een paar redenen waarom je niet afvalt als je diabetes hebt. In de eerste plaats, als je een hoge bloedsuikerspiegel hebt, kan je lichaam suiker niet goed verwerken. Daardoor wordt de suiker in je bloed niet goed verbrand, waardoor je minder energie krijgt. Als je minder energie hebt, zul je ook minder snel afvallen.

25. De hoeveelheid calorieën

Als je meer calorieën eet dan je lichaam nodig heeft, zal je niet afvallen. Je lichaam heeft calorieën nodig om energie te produceren. Als je meer calorieën eet dan je lichaam nodig heeft, zal je lichaam deze energie opslaan in de vorm van vet.

Als je meer calorieën eet dan je lichaam verbruikt, zal je dus gewicht aankomen. Als je een teveel aan calorieën eet, zal het je lichaam niet helpen af te vallen. Je lichaam zal deze extra calorieën als energie opslaan, waardoor je gewicht aankomt. Het is dus belangrijk om een gezond dieet te volgen, waardoor je niet te veel calorieën binnenkrijgt. Dit is de beste manier om af te vallen.

26. Je draagt een parasiet

Een parasiet is een soort organisme dat leeft in of op een organisme van een andere soort, bekend als de gastheer, en profiteert ten koste van zijn gastheer. Parasieten worden vaak verwaarloosd als het gaat om overgewicht. Gewichtstoename is een van de symptomen van een parasitaire infectie. Dit komt omdat het meer energie kost voor je lichaam om de infectie te bestrijden dan om voedsel te verteren.

Een dergelijke parasiet die gewichtstoename veroorzaakt, wordt Toxoplasma gondii genoemd. Deze parasiet komt het lichaam binnen via besmet voedsel of water en plant zich vervolgens voort in de darmen. Het kan ook binnendringen door contact met geïnfecteerde katten of andere dieren en vervolgens mensen besmetten, en kan ook worden overgedragen van moeder op kind tijdens de zwangerschap.

De meest voorkomende parasieten die gewichtstoename veroorzaken zijn:

– Toxoplasma gondii

– Cytomegalovirus (CMV)

– Entamoeba histolytica

– Cryptosporidium parvum

Madden, K. & Alexander, S. (2020). What You Need to Know to Make a Healthy Lifestyle Change. US News & World Report.

Mayo Clinic. (2020). Lifestyle Changes for Long-term Weight Control. Geraadpleegd op 8 november 2020, van https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/in-depth/lifestyle-changes/art-20046267

bronnen:

Townsend, M., Williamson, D., Smith, R., & et al. (2020). The Role of Diet, Exercise, and Behavior Change in Weight Management. American Council on Exercise. Geraadpleegd op 8 november 2020, van https://www.acefitness.org/education-and-resources/professional/expert-articles/7201/the-role-of-diet-exercise-and-behavior-change-in-weight-management/

Fadaee, A., Ghiyasvandian, S., Ladoni, M., Najafi, M., & Falahi, E. (2013). Effects of an Educational Program Based on the Health Belief Model on Increasing Physical Activity Levels among Disabled Women. Journal of Nursing Research, 11(2), 136-143.

12 berichten

 • Wat een interessante artikel! Ik ben dat een beetje bekend met deze bewuste oorzaken, maar het is interessant om te zien hoe jij het precies uitlegt. Zou je meer artikelen over dit onderwerp kunnen delen?

 • Hallo! Ik ben geïnteresseerd in het verliezen van gewicht, maar ik stuit op veel moeilijkheden. Is er een manier om mijn voortgang te meten en te zien of ik vooruitgang boek? Bedankt!

 • Ik ben dol op dit artikel en het heeft me veel geholpen. Ik ben zo blij dat ik de tijd heb genomen om het te lezen. Ik dacht dat afvallen alleen maar om diëten ging, maar dit artikel laat zien hoe belangrijk veranderingen in levensstijl zijn. Het is niet altijd gemakkelijk, maar de beloningen zijn de moeite waard!

 • Dit is een interessant artikel. Het biedt een goede analyse van de mogelijke redenen waarom mensen moeite hebben met afvallen. Het is duidelijk dat er veel factoren kunnen meespelen en dat het belangrijk is om je eetgewoontes, leefstijl en motivatie te evalueren. Ik heb veel geleerd van dit artikel.

 • Ik vond dit artikel zeer interessant en het biedt een unieke kijk op het afvallen. Het was een verfrissende verandering van de standaard artikelen die je over afvallen tegenkomt. De informatie is helder en duidelijk en het artikel is geschreven op een toegankelijke manier. Al met al, ik kan de website van AfvallenPro aanraden aan iedereen die op zoek is naar een bron van informatie over afvallen. Ze hebben een verscheidenheid aan artikelen die je kunnen helpen bij je afvalpogingen.

  • We zijn blij dat je het artikel interessant vond en we hopen dat het een verfrissend perspectief biedt op gewichtsverlies. We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe en inzichtelijke informatie die van waarde zal zijn voor onze lezers. Neem contact met ons op als je feedback hebt, we horen graag van je.

 • Ik ben al een tijdje op zoek naar zo’n site en heb hem eindelijk gevonden. Ik wist dat de meeste diëten voor gewichtsverlies gewoon niet werken, maar ik kon de juiste informatie niet vinden om mijn beweringen te onderbouwen. Nu ik dit artikel heb gevonden, heb ik er vertrouwen in dat ik mijn vrienden en familie kan vertellen waarom gewichtsverlies mislukt.

 • Ik ben zo blij dat ik dit artikel ben tegengekomen. Ik stond op het punt mijn gewichtsverliesreis op te geven, en dit boek hernieuwde mijn hoop. Het is een informatief en inzichtelijk werk dat zowel duidelijkheid biedt over gegronde redenen waarom het afvallen niet lukt.

 • Ik ben zo blij dat ik dit boek ben tegengekomen. Ik stond op het punt mijn gewichtsverliesreis op te geven, en dit boek hernieuwde mijn hoop. Het is een informatief en inzichtelijk werk dat zowel duidelijkheid biedt over wat te doen als je probeert af te vallen als hoe je de mentale barrières kunt overwinnen die mensen er vaak van weerhouden om succes op de lange termijn te behalen.

 • Hoi, vraagje! Ik ben heb dus genetische aanleg! Bijna iedereen in mijn familie heeft last van obesitas, wat kan ik doen om alsnog af te vallen?

  • Wat vervelend dat je deze aandoening hebt. Ik adviseer je om de genetische test voor obesitas op te zoeken, die je een lijst geeft van andere mensen die dezelfde aandoening hebben als je familie. Je kunt deze lijst gebruiken om erachter te komen welk type dieet of lichaamsbeweging het meest geschikt is voor jouw lichaam. Je kunt ook een arts raadplegen over eventuele medicijnen of supplementen die verkrijgbaar zijn.