Dukan dieet

Wil jij snel resultaat zien tijdens het afvallen, zonder hongergevoel? En dit voor de rest van je leven behouden? Volg dan het Dukan dieet!

Het Dukan dieet is een dieet dat is samengesteld door de Franse arts, Pierre Dukan. Bij het dieet word de aandacht gevestigd op proteïnen en heb je geen last van een hongergevoel. Het dieet bestaat uit 4 fases. Bij de eerste en twee fase word de nadruk gelegd op de opbouw en de strikte van het dieet. De derde en vierde fase bestaan uit een overgangsfase en een volhardingsfase. In het volgende artikel word dit uitgebreid toegelicht.

Tijdens het dieet mag er vlees, gevogelte, magere ham, vis, schaaldieren en melkproducten gegeten worden. Ook groentes en fruit komen in de 2 laatste fases aan bod. Voor de nadelen die het dieet kan veroorzaken is het belangrijk om minimaal 2 liter water per dag te drinken. Het doel is om het voedingspatroon en de leefstijl samen te stellen die bij jou past, zodat je dit zonder moeite vol kunt houden.

Zoals vele andere diëten (met name eiwitdiëten) bestaat ook dit dieet uit vier verschillende fases.

Fase 1: De strikte fase of aanvalsfase

In deze fase zal je de eerste 5 dagen gegarandeerd 4 tot 5 kilogram afvallen. Deze fase duurt een week, met een maximum van 2 weken. Het is de bedoeling om snel resultaat te boeken binnen deze dagen als een motiverende start. Tijdens de eerste fase worden er vooral veel proteïnen gegeten zoals vis, vlees, eieren, magere zuivel, het effect hiervan zal zijn dat je geen honger gevoel zal ervaren. Wel is het van groot belang om elke dag vezels te eten, bijvoorbeeld een bakje yoghurt tijdens het ontbijt. Het is de bedoeling om de eerste 3 tot 10 dagen alleen dierlijke eiwitten te eten. Het dieet is ook een aanrader voor mensen die minder dan 5 kilo gewicht willen verliezen, die hoeven de eerste fase maar 3 dagen te volgen. Tijdens deze fase kun je last krijgen van een droge mond en slechte adem, daarom is het noodzakelijk om veel water te drinken. Ook moet er rekening mee worden gehouden dat het lichaam zich zwak en futloos op zal kunnen stellen, omdat dit een nieuwe gewenning zal zijn en het heeft tijd nodig.

Wat je mag eten (voorbeeld) :

Zoveel groente als je wilt, 5 stukjes fruit, twee volkoren boterhammen per dag, 1 portie pasta en 1 portie rijst.

Fase 2: Cruisefase of opbouwfase

Bij de tweede fase verlies je 1 kilo per week en zal het afvallen minder gaan. Het is belangrijk om met controle gewicht te verliezen zodat het blijvend is. Bij deze fase combineer je het voedsel van fase 1 met groente. Ook hier is er geen sprake van een bepaalde hoeveelheid. Het is belangrijk om voeding af te wisselen, bijvoorbeeld de ene dag dierlijke vetten met groente en de andere dag dierlijke vetten zonder groenten. Ook bij deze fase geld: veel water drinken.

Wat je mag eten: (voorbeeld)

Zoveel rauwe of gekookte groente zoals bijvoorbeeld radijs, komkommers, paprika en sla.

Fase 3: Overgangsfase of Stabilisatiefase

Bij deze fase begin je langzaam aan weer ‘normaal’ te eten. Het is een belangrijke fase die het jojo effect voorkomt. Deze fase begint wanneer je jouw streefgewicht met behulp van fase 2 hebt bereikt.

Tijdens fase 3 mag je naast het eiwitrijk voedsel en groentes  ook wat fruit en boterhammen en kaas bij nemen. Deze fase duurt 10 dagen.Per week mag je 2 keer eten wat je wilt, dit noemen ze de Dukan feestmaaltijden.

Fase 4: Volhardingsfase of Definitieve stabilisatiefase

Tijdens deze laatste fase word het voedingspatroon gestabiliseerd. Je eet vanaf nu weer normaal. 1 dag per week doe je een pure proteïnen dag, op deze dag eet je zoals je alle dagen hebt gegeten tijdens de aanvalsfase. Bij deze fase is het de bedoeling om dit eetpatroon voor altijd aan te blijven houden

Voordelen:

  • Geen hongergevoel
  • Genieten van lekker eten
  • Snel resultaat

Nadelen:

  • Vitamines en mineralen tekort komen tijdens de eerste fase
  • Moe en lusteloos geraken tijdens de tweede fase
  • Onregelmatige eetpatroon in elke fase

Het dieet word afgeraden voor mensen die niet van vlees of zuivelproducten houden, en word vooral aangeraden voor mensen die snel gewicht willen verliezen of mensen met overgewicht. Verander je leefstijl en pas het toe aan het Dukan dieet, je zal nooit meer het jojo effect ervaren en het streefgewicht zal blijvend zijn.

Veel succes!

Reageren