Ketose Uitgelegd in 3 Minuten – ontdek de voor en nadelen

Ketose is een toestand waarin je lichaam lichaamsvet inplaats van koolhydraten als brandstof gebruikt. Ketose is een woord dat je waarschijnlijk tegenkomt als je op zoek bent naar informatie over diabetes of gewichtsverlies.

De gezondheidseffecten van ketose

Ketose levert belangrijke voordelen voor je gezondheid op:

 • Bevordert gewichtsverlies. Op korte termijn helpt ketose jou bij gewichtverlies. Dit komt doordat je glycogeenvoorraad op raakt. Op lange termijn remt het je eetlust. Best logisch want je voedsel bestaat uit honger stillende producten.
 • Acne verminderen. Acne wordt vaak veroorzaakt door hormonale problemen. En soms door je voeding en bloedsuiker. Het eten van teveel koolhydraten verstoort de balans van darmbacteriën. Net zoals pieken in de bloedsuikerspiegel. Waardoor je huid er slechter uitziet. Om die reden werkt een koolhydraatarm ketogeen dieet goed tegen acne.
 • Doodt kankercellen. Voor mensen met bepaalde vormen van kanker is ketose een veilige en geschikte aanvullende behandeling naast chemotherapie. Dit komt omdat ketonen meer oxidatieve stress veroorzaken in kankercellen dan in normale cellen. Daardoor sterven de slechte cellen dus af.
 • Beschermt de hersenfunctie. Ketonen leveren ook neurologische voordelen op. Dat betekent dat ze je hersenen en zenuwcellen versterken en beschermen. Ketose voorkomt aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer.

Zo kom je snel in Ketose

Door 24 uur te vasten raakt je lichaam het snelst in ketose. Dus laat je eten tot die tijd even links liggen. Je moet de koelkast even sluiten. De kasten dichtdoen. En de glucose-verbrandende werking van vasten omarmen!

Het volgen van een ketogeen dieet zonder te vasten is ook een manier om in ketose te komen. Dat betekent dat je je koolhydraten beperkt tot zo’n 20 tot 50 gram per dag. Je eet dan vlees, vis, eieren, noten en gezonde oliën.

Tips om sneller in ketose te komen:

 • Eet 20-50 gram koolhydraten per dag
 • Houd je koolhydraatinname bij met een logboek
 • Vermijd uiteten gaan
 • Wees bewust van verborgen koolhydraatbronnen
 • Verhoog inname van verzadigde vetten
 • Probeer watervasten
 • Probeer intermitterend vasten

Deze Ketose Strips vertellen je of je in Ketose bent

Het gebruik van ketose strookjes zijn de meest betrouwbare manier om te bepalen of je lichaam in ketose is.

Meestal dompel je de strip in een kopje urine voor een bepaalde tijd. De strips zijn gemaakt van een soort papier dat reageert op ketonen door een andere kleur te krijgen. Je zult dan de kleur op je strookje met een kleurenkaart vergelijken die een schatting van je niveau van ketose geeft. Meestal, hoe donkerder de kleur hoe dieper je in ketose bent.

Klik hier voor meer info en om te bestellen

Reageren