Zijn dadels gezond? Ontdek de geschiedenis en gezondheidsvoordelen van dadels

Zoet, zacht, mals en niet weg te denken uit de Arabische keuken: dadels zijn niet alleen heerlijk zoete lekkernijen vol gezonde voedingsstoffen, maar kennen ook een rijke culturele geschiedenis. De vruchten van de dadelpalm groeiden oorspronkelijk in het gebied tussen rivieren de Nijl en de Eufraat, waar ze al 3.000 jaar voor Christus werden geteeld in het Midden-Oosten.

Het is dus niet vreemd dat de dadel een belangrijke rol speelt binnen de islam. Niet alleen worden dadels gegeten tijdens Iftar, direct na zonsondergang tijdens de Ramadan. Dit in navolging van de profeet Mohammed. Binnen deze religie heerst ook het geloof dat het eten van zeven dadels een helende en beschermende werking kan hebben. Ontdek hier de verborgen kracht van dadels.

Voedingswaarde van dadels

Wat voor voedingsstoffen hebben dadels te bieden? Dat verschilt tussen verse en gedroogde dadels.

100 gram verse dadels:

  • 139 calorieën
  • 31,3 gram koolhydraten
  • 0 gram vet
  • 1,5 gram eiwit
  • 3,6 gram vezels

100 gram gedroogde dadels:

  • 315 calorieën
  • 73 gram koolhydraten
  • 0 gram vet
  • 2 gram eiwit
  • 7,5 gram vezels

Soorten dadels

Een dadel is niet zomaar een dadel. Deze vruchten komen namelijk in talloze varianten, waarvan je hier de bekendste soorten ontdekt.

Ajwa dadels

Deze dadels komen uit het hart van Medina en zijn geliefd vanwege hun rijke voedingsstoffen en malse textuur. Ze hebben een belangrijke culturele waarde binnen de islam.

Medjoul dadels

Deze zeer gebruikelijke dadels staan bekend om hun malse en zachte textuur. Ze zijn uitzonderlijk groot en komen uit het Midden-Oosten.

Sukkary dadels

Kleinere dadels met een lichtbruine kleur. Ze ogen vrij glad en hebben vooral een zeer sterk aroma.

Khudri dadels

Dadels die dankzij hun diepe karamelsmaak geliefd zijn, met een donkerbruine kleur en iets plakkerigere textuur.

Safawi dadels

Deze dadels hebben juist een subtiele koffiesmaak en zijn net wat milder. Ze zijn te herkennen aan hun middelgrote formaat en donkerbruine kleur.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van dadels?

Dadels zijn bewezen gezondheidsbommetjes, met verschillende wetenschappelijk ondersteunde gezondheidsvoordelen.

Ondersteunen een natuurlijke bevalling

Uit recent onderzoek blijkt dat nieuwe moeders een aanzienlijk snellere bevalling beleefden wanneer zij in de laatste fase van hun zwangerschap dagelijks dadels aten. De theorie is dat dadels de hoeveelheid prostaglandinen in het lichaam verhogen. Deze stofjes stimuleren samentrekkingen in de baarmoeder, voor een soepelere bevalling.

Rijk aan antioxidanten

Dadels bevatten flavonoïden, carotenoïden en fenolzuren, allemaal belangrijke antioxidanten voor je lichaam. Deze antioxidanten verkleinen de kans op diabetes type 2, kunnen de kans op kanker verkleinen en maken zelfs de kans op hartaandoeningen kleiner.

Een gezond alternatief voor suiker

Witte suiker veroorzaakt hoge pieken in je bloedsuikerspiegel, met vermoeidheid en zelfs diabetes als mogelijk risico. Onderzoek bij diabetespatiënten toont aan dat dadels die piek niet veroorzaken. Dankzij hun zoete smaak zijn ze dus een ideaal gezond alternatief voor suiker.

Aankooptips en bewaarmethoden

Wanneer je op zoek bent naar de beste verse dadels, is het vooral belangrijk om naar de vorm te kijken. Deze dadels hebben zo min mogelijk rimpels en vooral een glanzende buitenkant. Zijn ze dof? Laat ze dan staan.

Gedroogde dadels hebben wel meer rimpels. Hier is het vooral belangrijk om naar de textuur te kijken. Deze dadels zijn steviger, maar geven een beetje mee als je erin knijpt. Voelen ze heel hard aan? Dan zijn ze te droog en niet lekker.

Bewaaradvies

Bewaar verse dadels op kamertemperatuur om ze te laten rijpen. Je weet dat ze rijp zijn wanneer ze mooi bruin zijn en een glans hebben. Onrijpe dadels hebben juist een typische gouden kleur. Na rijping bewaar je de dadels in de koelkast om ze langer vers te houden.

Gedroogde dadels bewaar je bij voorkeur in hun verpakking op een koele, donkere en droge plek. Deze zijn vaak maandenlang houdbaar. Houd de THT-datum op de verpakking aan als richtlijn.

Authentiek genieten van dadels

Dadels spelen een belangrijke rol in de Arabische keuken. Ma’amoul is een bekende traktatie met dadels in de hoofdrol. Dit koekje met dadelpasta is niet moeilijk te maken.

Je begint door eerst 125 gram boter, 40 gram poedersuiker, 1,5 eetlepel oranjebloesemwater en een kwart theelepel zout met elkaar te mengen. Voeg hier nog 125 gram bloem en 125 gram fijne griesmeel aan toe en kneed het deeg soepel.

Terwijl het deeg een uur rust in de koelkast, rooster je 50 gram blanke amandelen in een pan. Laat ze afkoelen en doe ze dan met 150 gram dadels, een eetlepel oranjebloesem en een halve theelepel kaneel in een sterke blender om er een pasta van te maken.

Voor het vormen van de koekjes gebruik je een speciale Ma’amoulvorm. Hier doe je een bolletje deeg in dat je platdrukt, met daarbovenop een bolletje vulling. Doe hier weer wat deeg overheen en druk alles goed aan. Even afbakken op 175 graden voor 20 tot 25 minuten en je bent klaar.

Conclusie

Dadels zijn kleine vruchten met een grote culinaire en culturele waarde. Ze spelen een kernrol binnen de islam, maar worden ook al duizenden jaren gewoon met smaak gegeten in het Midden-Oosten. Hun rijke voedingswaarde en gezondheidsvoordelen verklaren waarom gezegd wordt dat dadels een reinigende werking hebben. Wil je de traditionele Ajwa dadels een prominente plek in je dieet geven, zoals de profeet Mohammed dat volgens de overlevering ook deed? Deze bijzondere vruchten uit het hart van Medina zijn hier verkrijgbaar.

Reageren