Vitamine overzicht alle soorten op een rijtje

Vitamine overzicht alle soorten op een rijtje

Vitamine en mineralen kennen de laatste jaren een flinke opmars als voedingssupplementen. En terecht: de meeste van deze stoffen zijn doeltreffender dan dure geneesmiddelen en hebben een bijzonder positieve uitwerking op het lichaam en de algemene gezondheid.

Toch is het niet simpel om te weten welke van deze voedingssupplementen je best kan innemen. Daarom zetten we alles even op een rijtje. We bespreken wat een tekort aan bepaalde stoffen met je lichaam doet, wie deze best kan innemen en in welke voedingsmiddelen je ze terugvindt.

Vitamine A
Dit zijn belangrijke stoffen voor het gezichtsvermogen en essentieel voor een goede werking van het immuunsysteem.

Vitamine B complex
Deze stoffen vormen een hele familie. Ze zorgen voor een een goede spijsvertering, een stabiel zenuwstelsel en houden onder andere het haar, de huid, de ogen en het hart gezond.

Vitamine B1
Vitamine B1 geeft uw lichaam meer energie. Een tekort leidt bovendien tot futloosheid en neerslachtigheid.

Vitamine B2
Riboflavine speelt een belangrijke rol bij de productie van rode bloedcellen. Deze zorgen voor het zuurstoftransport in het bloed. Een tekort aan vitamine B2 kan dus leiden tot bloedarmoede

Vitamine B3
Vitamine B3 vermindert de ontwenningsverschijnselen als je wil stoppen met roken. Ook bij reuma en migraine is dit supplement wenselijk.

Vitamine B5
Pantotheenzuur maakt je lichaam weerbaar tegen infecties en vermijdt allergieën. Daarnaast is het effectief tegen een lage bloedsuikerspiegel.

Vitamine B6
Deze vitamine speelt een belangrijke rol in het lichaam. Het is één van de vitamines met de meeste functies. Het is o.a. verantwoordelijk voor het zenuwstelsel, de vorming van rode bloedlichaampjes en de spierfuncties

Vitamine B12
Dementie bij ouderen wordt vaak veroorzaakt door een tekort aan vitaminen B12. Deze vitaminen geven je bovendien weer energie en levenslust

Foliumzuur
Foliumzuur is belangrijk bij de aanmaak van bloed. Een tekort kan dan ook tot bloedarmoede leiden.

PABA
PABA beschermt tegen ultraviolet licht, gaat rimpels tegen en herstelt in veel gevallen de natuurlijke haarkleur.

Inositol
Inositol regelt de vetomzetting in het lichaam en heeft daarnaast enkele zéér verrassende eigenschappen

Choline
Choline werkt samen met inositol om de vetomzetting in het lichaam te regelen. Een tekort aan choline zorgt daarom voor een verhoogde cholesterol.

Vitamine B15
Vitamine B15 zorgt voor meer zuurstof in de spieren en de hersenen en verhoogt de aanmaak van antistress hormonen.

Vitamine B17
Vitaminen B17 blijken zeer effectief tegen verschillende soorten kanker.

Vitamine C
Vitamine C heeft zeer krachtige ontgiftende en virusdodende eigenschappen. Het beschermt je lichaam tegen allerlei schadelijke stoffen.

Vitamine D
Vitamine D is essentieel voor sterke botten en beenderen.

Vitamine E
Vitamine E regelt de bloeddruk en beschermt het hart. Mensen met brandwonden of zonnebrand doen er goed aan om deze vitaminen in te nemen

Vitamine F
Vitamine F is de benaming voor de essentiële onverzadigde vetzuren. Deze zijn werkelijk onmisbaar voor het lichaam.