Leestijd: 4 minuten

Het lichaam slaat vet op in de vetcellen als het meer voeding binnenkrijgt dan het verbruikt. Dit is een natuurlijk proces, wat normaal is bij een mens en bij zoogdieren. Het is om energie voor een latere periode op te slaan. Dit natuurlijke proces is iets wat veel voorkomt. Als men heel veel eet en het lichaam dus veel vetten opslaat dan kan dit leiden tot zwaarlijvigheid en vetzucht. Dit gebeurt alleen bij de mensen. En dit betekent dat het opslaan van vetten in het lichaam een punt overschrijden waarbij het de gezondheid niet ten goede komt. Het is zelfs gevaarlijk voor de gezondheid. Dit gebeurt steeds meer bij mensen. Bij dieren is dit echter een fenomeen wat nauwelijks voorkomt.

In de laatste twintig jaren is het aantal mensen met obesitas  verdubbeld. Men heeft overgewicht als men een BMI heeft van dertig of meer. BMI staat voor Body Mass Index. De BMI geeft de verhouding lichaamsgewicht en lichaamslengte in meters in het kwadraat weer. Er wordt trouwens geen rekening gehouden met de verhouding spierweefsel en vetweefsel.

Waarom een hoge BMI zo gevaarlijk is!

Hoe hoger de BMI, hoe hoger de kans op ernstige ziekten. Een BMI van boven de vijfentwintig geeft aan dat iemand te zwaar is. Boven de dertig is men zwaarlijvig . Een BMI van boven de veertig is levensgevaarlijk. De kans op gewrichtsklachten, hartklachten, longklachten en suikerziekte alsmede ook een hoge bloeddruk zijn erg sterk aanwezig. De BMI is een gemakkelijke manier om snel uit te rekenen hoe gezond je gewicht is ten opzichte van je lengte. Natuurlijk is de BMI score alleen niet voldoende om vast te stellen of iemand zwaarlijvig is.

Er wordt immers geen rekening gehouden met de bouw van het lichaam en de spiermassa. Daarom zullen artsen ook altijd een vetmeting doen waarbij men het vetpercentage vast zal stellen. Dit doet men door op specifieke plekken op het lichaam de vet plooien te meten. De BMI is een grove meetformule welke echter gemiddeld in de regel zeer dicht bij de waarheid komt. Voor iedere halve kilo die men te zwaar is tussen de dertig en zestig jaar verhoogt de kans dat men binnen zesentwintig jaar overlijdt met een tot twee procent. Dit althans volgens de Framingham Heart Study.

Hoe ontstaat overgewicht?

In de eerste plaats ontstaat het natuurlijk doordat men meer eet dan men nodig heeft. Men neemt meer calorien in dan men dagelijks verbrand. Een energie-rijk dieet en beperkte lichaamsbeweging is dus de eerste reden. Ook een zittend beroep is een belangrijke reden. Vroeger werkte men met de handen en in het veld. Tegenwoordig verdient men de kost van achter het bureau in een kantoor.

Stress is hierbij ook een van de redenen te noemen. Daarnaast zijn er natuurlijk eetziekten. Denk hierbij aan eetbuistoornissen. Mensen met eetbuienstoornissen schransen vaak in een korte tijd veel voeding naar binnen. Vaak heeft dit te maken met emoties. Ook te weinig slaap kan leiden tot obesitas. Een verandering van dieet kan ook leiden tot een ongezond gewicht. Vooral een toename van het aantal koolhydraten in een dieet kan leiden tot zwaarlijvigheid. Natuurlijk kan het ook een aangeboren afwijking zijn.

De oorzaak van overgewicht!?

De oorzaak van obesitas wordt tegenwoordig vaak gezocht in de manier waarop het eten wordt bereidt en verkocht. En daarbij ook de marketing van het voedsel. De laatste decennia is er steeds meer geld besteed om mensen te verleiden om specifieke voeding te kopen. Denk hierbij aan chocolade repen, hamburger menu’s, pizza’s en tal van andere voeding waarbij de nadruk ligt op het aantal dat verkocht wordt. Suikergoed en fastfood werden sinds de jaren tachtig steeds vaker op de televisie gepromoot in commercials. Mede doordat deze voeding veel meer calorieën hebben dan normale voeding draagt dit sterk bij aan het aantal mensen dat wilt aflanken.

Sinds de jaren zestig zijn hierdoor het aantal mensen met obesitas sterk toegenomen. Opvallend is dat er sinds die tijd ook steeds minder parken in nieuwbouwwijken zijn aangelegd. Ook is er een sterke verschuiving naar kantoorbanen in plaats van fysieke arbeid. Hierdoor hebben de mensen steeds minder lichamelijke inspanning terwijl ze wel meer eten.

Een andere belangrijke oorzaak is dat tegenwoordig vaak beide ouders in het gezin werken. Hierdoor heeft men geen zin om nog thuis te koken, gaat men uit eten of haalt men een afhaalmaaltijd. Of men kookt een snelle en gemakkelijke maaltijd. En uiteraard kennen al deze maaltijden meer calorieën dan een normale gezonde hap.

Hoe kan men het overgewicht bestrijden?

Zoals zoveel dieten berust ook de bestrijding van overgewicht op twee pijlers. De eerste is om minder te eten en de tweede is om meer te bewegen. Soms is deze combinatie echter niet mogelijk. Soms zijn mensen gewoon te zwaarlijvig om oefeningen te doen. Soms kan het doen van oefeningen zelfs meer schade aandoen dan goeds. Men richt zich dan compleet op het voedingsadvies en zorgt dat de persoon in kwestie gezonder en beter gaat eten. Door minder energie in te nemen verliest men snel gewicht. Ook een vermindering van het aantal koolhydraten helpt vaak snel en goed om gewicht te verliezen.

Aangezien overgewicht een van de grootste gezondheidsproblemen van deze tijd zijn wordt er ook druk gezocht naar een wonderpil. Er zijn verschillende fondsen opgericht om onderzoek te doen naar de mogelijkheden om gewicht te verliezen met de hulp van medicijnen. Veel artsen en diëtisten zien dit echter als een verspilling van geld. In hun ogen moet er meer geld besteed worden aan voorlichting, het promoten van gezond voedsel en het aanmoedigen om meer te gaan bewegen.

Een chirurgische ingreep om gewicht te verliezen kan ook. Dit noemt men een maagverkleining of een maagband. Vaak zijn dit ingrepen waarbij men snel en veel gewicht verliest. Echter iedere chirurgische ingreep komt natuurlijk ook met medische risico’s. En vaak wordt dit dan ook gezien als een laatste redmiddel.

Het is een zaak van ons allemaal om het overgewicht te bestrijden!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :