Leestijd: 4 minuten

afvallen hardlopenAfvallen tijdens het hardlopen is een leuke manier om op gewicht te komen. Toch maken veel mensen een heleboel fouten waardoor ze dankzij alle moeite geringe tot geen resultaten boeken. Het is zonde als jij door gebrek aan kennis niet de resultaten behaald die je verdiend toch? Het vermijden van deze veelgemaakte fouten kunnen je progressie aanzienlijk de hoogte in schoppen.

Verkeerde calorie optelling

Het klopt dat rennen bijna meer calorieën verbruikt dan andere activiteiten (wat echter niet wil zeggen dat je geen goed resultaat met andere sporten kan verliezen)

De gemiddelde man verbrand 124 calorieën per kilometer en de gemiddelde vrouw verbrand gemiddeld 105 calorieën per kilometer, wat betekent dat drie km tussen de 315 tot 372 calorieën verbrand. Maar je kan deze calorieën verlies makkelijk terug eten door een simpele zakje chips of chocolade koekje.

Een tip: bereken met een calorieën teller of app waarmee je de lengte en je gewicht mee moet invoeren, om een goed overzicht te krijgen hoeveel calorieën je werkelijk eet.

Te weinig vetten eten

Heb je het gevoel dat je alles goed doet als je op een paar droge toastjes teert, magere waterige melk in je koffie mengt? Gebruik dan even je verstand:

Je lichaam heeft namelijk vet nodig om vitaminen te absorberen, zoals Vitamine A, D, E en K, ook reguleren ze de honger: vetten worden namelijk langzamer verteerd dan koolhydraten en eiwitten, daarom werkt het als goede eetlustremmer.

Een tip: Vet moet minimaal 20 tot 30 procent van je dagelijkse calorieën bevatten. Maar vermijd transvetten ( deze vindt je in bewerkt voedsel) en die rustig aan met verzadigde vetten zoals vlees en zuivelproducten.

Probeer meer onverzadigde vetten uit olijfolie, noten, zaden, avocado’s en vis te halen. Deze beschermen je hart en geven je een voldaan gevoel. Een recente studie laat zien dat zelfs de aroma van sommige vetten, specifiek olijf olie, inducerende hormonale verzadigende voldoening vrijgeven.

Rennen op een lege maag

Je hebt dit misschien vaker gehoord: Ga erop los zonder ontbijt en je lichaam zal vet verbranden. Maar het werkt niet op de manier hoe je hoopt. In plaats dat direct vet verliest, zal je namelijk eerste de koolhydraten die als glycogeen in je spieren zijn opgeslagen verbranden.

Wanneer die opgeslagen koolhydraten opraken zal je lichaam pas vet verliezen, je energie zal verminderen, waardoor je weer minder veel kan verbranden dan wanneer je op de nodige voedingstoffen binnen had.

Een tip: Als je slechts minder dan 30 minuten gaat rennen dan kan je prima op een lege maag rennen aangezien je genoeg glycogeen hebt om het vol te houden.

Maar als je van plan bent om langer of harder te rennen, dan zou je tussen de 100 of 200 calorieën een uur voor het sporten kunnen benuttigen. Kies voor koolhydraten met een beetje eiwitten zoals een banaan met wat pindakaas, en drink water om je vocht pijl in stand te houden.

Aanvulling na het sporten

Na lange zware trainingen, hebben je spieren alle glycogeen die ze nodig hadden verbruikt, en nu hebben ze honger. Het punt is alleen, je hebt waarschijnlijk geen honger gevoel. Sporten onderdrukt namelijk voor veel mensen hen eetlust. Maar later, wanneer je lichaam zich afwikkelt en “realiseert” dat de glycogeen opslag aan de lage kant is, zal je veel meer honger hebben dan normaal.

Een tip: Zorg dat je binnen een uur van je zware trainingen je glycogeen aanvult zodat je de extreme honger op een later moment kan vermijden en je spieren zich weer kunnen opladen met de nodige stoffen.

Kies voor iets dat uit zowel koolhydraten als zowel eiwitten bevat. Houd de snack op maximaal 200 calorieën. Een goed ide is bijvoorbeeld een glaasje laag vetgehalte chocolade melk, dit bevat de juiste koolhydraten en eiwit verhouding die je na een intensieve training nodig zult hebben.

Overdosis sport supplementen

Ben jij verslaaft aan de wel belovende sport supplementen? Dan kan ik je vast verklappen dat ze je lichaam meer calorieën schenken dan nodig is, energie drankjes, energie repen en shakes.

Deze vlugge energie hapjes bevatten veel calorieën  maar hebben geen waarde om je eetlust te onderdrukken.

Een tip: Voor hardloopsessies onder de 60 minuten, is het aangeraden om van de sportdrankjes en repen af te blijven; water is hierin de beste keuze. Als je sessies van langere duur zijn dan kan je 30 tot 60 gram koolhydraten benuttigen, deze zou je dan eventueel uit een sport supplement kunnen gebruiken om er snel weer tegen aan te gaan.

Verdrinken in je calorieën

Calorieën die je uit je drinken haalt zijn evenveel als die je van je bord eet. Alcohol in het specifiek is hier een boosdoener in: Volgens een Amerikaans onderzoek  ( centers for disease control ) uit 2012. Zouden Amerikaanse volwassenen  gemiddeld 100 calorieën uit alcohol halen.

Toevoegingen in gezoete dranken zoals koffie, thee, frisdrank en sap werden teveel gebruikt. De onderzoeken toonde aan, dat vloeibare koolhydraten in het algemeen geen verzadiging leveren zoals ze dat uit normaal voedsel doen. Dat betekent dat 200 calorieën uit een reep niet te vergelijken zijn met 200 calorieën uit je normale avond eten.

Een Tip: De meesten vloeistof die je drinkt zou calorieën vrij moeten zijn: zoals water en ongezoete thee. Onthoud dat alcohol tot meer honger kan leiden.

Geen geduld hebben

De industrie zit vol met onrealistische reclames die zogenaamd binnen de kortste keren je droom lichaam toveren. Wanneer je de resultaten die je op de televisie ziet als voorbeeld neemt hebt je bij voorhand al verloren. De televisie is namelijk bedrog en verre van de waarheid. Ga voor je eigen succes en als je tussen de 1 tot 2 kilo per week verliest ben je een goede weg ingeslagen.

Tip: Maak kleine stapjes vooruit. Begin bijvoorbeeld met het stoppen van een zak chips en vervang het door twee appels. Het is niet zo lekker, maar het werkt. Als je vind dat je een lange tijd gezond gegeten hebt mag je jezelf heus wel een keer een dagje met lekkere dingen verwennen.

Je schema niet veranderen

Het is een fysiologisch feit: Grotere lichamen verbranden meer calorieën, zelfs wanneer je slaapt. Dat is waarom je meer moet verliezen, en je vaak sneller gewichtsverlies ziet. Maar zodra je al behoorlijk veel verloren hebt, gaat je lichaam steeds minder calorieën verbruiken.

Een tip: Telkens wanneer je 10 tot 15 procent van je gewicht verliest, stel dan je dagelijkse calorieën in name bij. Verander je oefeningen en probeer iets zwaarder en uitdagender zodat je meer gewicht zal verliezen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :