Leestijd: 11 minuten

Je hebt ze vast wel eens gezien: die groene drankjes gemaakt van verse groenten en fruit. Ze worden groene smoothies genoemd, ook al kun je ze gerust gezonde smoothies noemen. Anders dan de gewone smoothie (die veelal bestaan uit fruit, yoghurt en ijs) bestaan de meeste groene smoothies volledig uit groenten en fruit. En dat maakt dat ze zo gezond zijn. Groene smoothies zijn een ideale manier om gezonder te gaan leven, af te vallen en iedere dag een gezonde portie groente en fruit te nuttigen.

Waaruit bestaat een groene smoothie?

Een groene smoothie is vooral een mix van fruit, groenten (in heel veel gevallen bladgroenten als spinazie, maar ook broccoli, sperziebonen en rode kool) en water. Veel meer komt er niet bij kijken, al kan er af en toe gevarieerd worden met noten en zaden. Bladgroenten en koolsoorten (rode kool, broccoli en bloemkool, om enkele voorbeelden te noemen) bevatten veel vezels en zijn ideaal om te gebruiken als ingrediënt voor smoothies. Fruit wordt er niet alleen vanwege haar smaak aan toegevoegd, maar ook vanwege de vitamines. Water is de basis van deze smoothie en zorgt dat de mix goed drinkbaar wordt.

Waarom zijn groene smoothies gezond?

De reden dat veel mensen groene smoothies gaan drinken, is omdat ze zo gezond zijn. Wat maakt groene smoothies gezond? Dat heeft te maken met de basis ingrediënten en het ontbreken van suikers en kunstmatige voedingsstoffen. Als het ware combineer je drie gezonde vormen van voeding met elkaar in één glas: water, fruit en groenten.

Water in groene smoothies

Water behoeft weinig uitleg. Het is gezond om per dag twee tot drie liter water te drinken. Onderzoek heeft onlangs nog aangetoond dat mensen die drie liter water per dag drinken een gezondere huid hebben dan mensen die dat niet doen. Water kan ook prima gedronken worden als basis van een smoothie en hoeft niet alleen in haar oorspronkelijke vorm genuttigd te worden. Het gebruik van water in groene smoothies – tegenover het gebruik van sappen, yoghurt en ijs bij gewone smoothies – is dat het geen calorieën, suikers, vetten of andere ongezonde voedingsstoffen bevat. Daarbij maakt het de smoothie zelf makkelijker te drinken.

In groene smoothies worden vooral bladgroenten gebruikt, zoals spinazie en andijvie. Maar ook koolsoorten, waarvan broccoli en bloemkool mooie voorbeelden zijn, komen veelvuldig voor. Daar komt dan ook de kracht van de gezondheid van groene smoothies vandaan. Groene is namelijk laag in calorieën en levert desondanks heel veel gezonde voedingsstoffen. Groente is prima te gebruiken voor het behouden van een gezond gewicht en heeft daarbij bijzonder veel voordelen voor de gezondheid. Mensen die veel groente eten hebben doorgaans een gladdere huid en zien er een stuk gezonder uit dan mensen die te weinig groenten eten. Ook hebben groenten een positief effect op de ontwikkeling van de hersenen en helpen ze je om geconcentreerd te blijven. Mensen die voldoende groente eten zitten over het algemeen lekker in hun vel en weten veel uit zichzelf te halen. Diverse instanties hebben uitgezocht dat groenten ook de kans verlagen op chronische ziekten. Geadviseerd wordt op per dag 200 gram groenten te eten.

Fruit in groene smoothies

Ook fruit wordt veel gebruikt in groene smoothies. Waar ze in de gewone smoothies vooral gebruikt worden als smaakmaker (waar ze voor groene smoothies ook zeker voor dienen) hebben ze een extra functie die er bij groene smoothies beter uitkomt: ze zitten namelijk boordevol vezels, gezonde suikers, minteralen, vitaminen en fytonutriënten en bevatten weinig calorieën. Daarmee is fruit een goede voeding om zowel je lichaam als je geest in conditie te houden. Fruitvezels hebben daarbij nog het positieve effect dat vet sneller en beter kan worden verbrand. Ook voorkomt het dat je cholesterol te hoog wordt. Daarnaast zorgt fruit ervoor dat je beter bestand bent tegen diverse ziekten, waaronder ook obesitas, suikerziekte en andere hart- en vaatziekten.

De antioxidanten in fruit kunnen helpen om natuurlijke verdediging op te bouwen tegen bijvoorbeeld kanker. Daarbij versterken ze ook je immuunsysteem en worden mensen die veel fruit eten over het algemeen minder snel ziek (je krijgt niet voor niks een fruitmand als je ziek bent). Omdat fruit zoveel antioxidanten bevat wordt het gezien als een gezondere voeding dan bijvoorbeeld zuivel- en graanproducten.

Fruit en groenten in je smoothies

Het mag duidelijk zijn dat fruit en groenten in smoothies bijdragen aan een enorme boost aan gezondheid. De drankjes zitten boordevol gezonde vitaminen, mineralen, antioxidanten, vezels, fytonutriënten en gezonde suikers. Dat draagt bij aan een gezonder en slanker lichaam en een gezondere geest.

Een aantal tips en adviezen die je in acht kan nemen om je groene smoothies nog gezonder te maken:

 • Gebruik bij voorkeur vers fruit uit de supermarkt of van de groentnboer en mijd fruit uit blik of uit de diepvries (hoewel deze nog altijd gezond zijn, zijn ze bewerkt en al langer geleden geschild);
 • Was groenten en fruit altijd grondig voordat je ze op eet, omdat er nog pesticiden (gif dat gebruikt wordt bij de akkerbouw) aan kunnen kleven;
 • Schil fruit zo vers mogelijk en gebruik het dan zo snel mogelijk in de groene smoothie;
 • Biologish fruit en wild fruit zijn de meest gezonde soorten van fruit, want ze groeien in het wild en worden niet verbouwd op akkers met veel pesticiden in de grond.

Groene smoothies zijn erg gezond, omdat ze barsten van de gezonde ingrediënten. Je kunt ze gerust zien als een gezondheidsbom. Houd in acht dat je 2 ons groenten per dag moet eten en twee stuks fruit. Daar kun je makkelijk één of twee smoothies per dag van maken. Als de blender en de ingrediënten op een makkelijke plaats in je huis staan, kun je er dus voor zorgen dat je in korte tijd een stuk gezonder gaat leven.

Kun je afvallen met groene smoothies?

Je kunt afvallen met groene smoothies. Het is zelfs zo dat er ook groene smoothies diëten zijn. De gedachte achter die diëten is dat je groene smoothies nuttigt en veel andere, ongezondere producten laat staan. Hoe zit dat dan precies? Je kunt denken aan het volgende:

 • In plaats van dat je ’s avonds veel vet eet, drink je een groene smoothie met veel groente en fruit;
 • Je drinkt een tot twee groene smoothies per dag om ervoor te zorgen dat je een vol en verzadigd gevoel hebt en minder behoefte hebt aan suikers;
 • Groene smoothies hebben de positieve eigenschap om je ‘suikerverslaving’ af te breken, waardoor je minder snakt naar suikers (hierover straks meer);
 • De energie die groene smoothies je geven zorgen ervoor dat je in staat bent op een dag meer energie (en dus vet) te verbranden.

Al die positieve eigenschappen van groene smoothies kunnen je helpen om vrij simpel – want zo moeilijk is het niet om een groene smoothie te maken – af te vallen en je gewicht weer op peil te brengen.

 

Groene smoothies en suiker

Een heel belangrijke factor bij het afvallen met groene smoothies is dat groene smoothies een positief effect hebben op suikers. Suikers zijn dikmakers en bovendien hebben ze een verslavende uitwerking op je werk. Hoe meer suiker je eet, hoe meer vet je opslaat. Maar ook hoe meer suiker je eet, hoe meer behoefte je er aan blijft hebben. De zin die je soms voelt in een snoepje of een koekje, komt voort uit deze ‘suikerverslaving’. Suikers zitten niet alleen in vette, ongezonde producten, maar ook in koolhydraatrijke producten (want overtollige koolhydraten worden ook ongezet in insuline en dus suiker).

Om een ingewikkeld verhaal wat eenvoudiger te maken: op een dag krijg je, ook als je denkt dat je gezond eet, veel suikers binnen die je eigenlijk niet nodig hebt en die je dus ook niet verbrand. Groene smoothies kunnen daar een uitkomst in zijn. Groene smoothies zijn gezond, want ze bevatten van zichzelf de suikers die in fruit zitten. Die suikers zijn een stuk gezonder dan de andere suikers (en bovendien natuurlijker) en zullen niet snel worden opgeslagen als vet. Door groene smoothies te drinken verdring je de drang naar andere suikers en heb je dus minder zin in snoep en andere tussendoortjes.

 

Alleen maar groene smoothies om af te vallen?

Het gevaar ligt nu op de loer dat je denkt dat alleen het drinken van groene smoothies je kan helpen met afvallen. Op zich kan dat, zeker als je de groene smoothies gebruikt als vervangers voor minder gezonde producten of wanneer je ze gebruikt om een vol en verzadigd gevoel te bereiken. Als je dat doet en volhoudt, kan het zijn dat de kilo’s er binnen de kortste keren van af vliegen. Er zijn veel ervaringen van mensen die wel een kilo of twee per week verloren door alleen maar het nuttigen van één tot twee groene smoothies per dag. Wil je echter dat het nog sneller gaat? Dan ga je er ook bij sporten en bewegen en let je er op dat je vooral eiwitrijke producten binnenkrijgt en voorkom je het gebruik van koolhydraten.

Dus, alleen het drinken van groene smoothies zou al voldoende moeten zijn om gewicht te verliezen. Maar voor een optimaal resultaat en optimaal gewichtsverlies kun je er ook bij gaan bewegen.

Is het makkelijk om een groene smoothie te maken?

Het is heel eenvoudig om groene smoothies te maken. Het enige wat je nodig hebt zijn de voorgenoemde ingrediënten water, fruit en groenten. Daarbij heb je een blender nodig, waarmee je alles goed kunt mixen. Er is volop variatie in groene smoothies recepten, waardoor er voor iedereen wel wat te vinden is. De gezonde basis wordt gelegd met groenten en fruit en door te variëren van fruit kun je voor zowel frisse als zoete smaakjes zorgen. Iedereen kan dus aan de slag met het maken van groene smoothies. En dat is handig, want zo krijg jij een boost in je gezondheid zonder dat je er heel veel voor hoeft te doen!

Voordelen van groene smoothies

Mocht je de andere artikelen op deze website niet gelezen hebben, dan is het goed om op de hoogte te zijn van de belangrijkste voordelen van groene smoothies. Hieronder staan ze kort op een rij:

 • Groene smoothies geven je meer energie. Ze vormen een boost aan mineralen, antioxidanten, vitaminen en andere belangrijke voedingsstoffen. Bijkomend voordeel is dat ze heel makkelijk te verteren zijn, omdat ze door de blender zijn gegaan. Ze worden dus heel snel door je lichaam opgenomen. Dat je meer energie krijgt, straal je ook uiterlijk uit.
 • Het drinken van groene smoothies bevordert de stoelgang en de spijsvertering. Je darmen worden als het ware opgeschoond.
 • Groene smoothies zorgen ervoor dat je een verzadigd gevoel krijgt, ze zorgen ervoor dat je vol zit. En dat is handig, want zo grijp je minder snel naar ongezonde en zoete tussendoortjes.
 • Met dat voodeel komen groene smoothies zeker goed uit als je af wil vallen. Het verruilen van je tussendoortjes of vette hapjes door groene smoothies kan je al enkele kilo’s per week schelen. Probeer het zelf maar!
 • Doordat je gezonder eet, gaat je huid stralen. Je lichaam wordt op een efficiënte wijze gereinigd en dat is snel terug te zien in een stralende, gezonde huid. Je zal zien dat mensen snel in de gaten krijgen dat je gezond bent. En gezonde mensen zijn aantrekkelijk!
 • Je krijgt meer energie door gezonde smoothies en dat betekent dat je ook meer energie kwijt moet. Lichaamsbeweging zal voor jou geen probleem meer zijn. Sterker nog: veel mensen die groene smoothies drinken krijgen zin om te gaan bewegen.
 • Ook je afweersysteem wordt een stuk sterker door het drinken van gezonde smoothies. Dat komt omdat ze boordevol fytonutriënten en antioxidanten zitten en die helpen je bij ziekten om weer snel beter te worden. Tevens zorgen ze ervoor dat je lichaam ziektes eerder afstoot.
 • Tot slot zal je merken dat de gezondheid doorstraalt tot aan je haren en tot aan je nagels. Een gezond lichaam zorgt immers voor een versnelde groei van nagels en haar. Niet alleen wordt je haar langer, het zal ook veel meer glanzen. En glanzend haar is tevreden haar.

Groene smoothie recepten

Zoals je hebt kunnen lezen zijn groene smoothies gezond, helpen ze je bij het afvallen en zijn ze bovenal heel erg lekker. Je kunt groene smoothies makkelijk zelf maken. De smaak bepaal je ook zelf, want je bepaalt zelf welke groenten en fruit je toevoegt. Kortom: wil je in korte tijd toch iets gezonds nuttigen? Dan is een groene smoothie de uitkomst. Maar dan is het wel handig om enkele recepten te hebben. En op zich zijn er op internet genoeg recepten te vinden, de lekkerste recepten vind je natuurlijk in een goede bundel van groene smoothie recepten. In dit artikel worden kort de voordelen van groene smoothies besproken. Tevens vind je er enkele bronnen met ongetwijfeld de allerlekkerste én allergezondste groene smoothies die er te vinden zijn.

Groene smoothie met banaan en boerenkool

Natuurlijk zijn de recepten die ik hier plaats lang niet zo goed als de recepten van Marjolijn van der Velde in haar boek ’70 Groene Smoothie Recepten’, maar lekker zijn ze wel. Vandaag een heerlijk recept voor een groene smoothie met als basis banaan en boerenkool.

Ingrediënten:
2 bananen
2 eetlepels van gepelde hennepzaadjes
1 zak met blauwe bessen uit de diepvries (supermarkt)
2½ kopje water
5 a 6 boerenkoolbladeren

De genoemde ingrediënten, behalve het water, doe je in de blender. Als je de mix goed gemixt is, doe je er het water bij en blender je het nog een keer kort. Hiermee creëer je niet alleen een smakelijke groene smoothie, maar dit is tevens een goede manier om je avondmaaltijd alvast op te drinken. Ook handig als je haast hebt of geen zin hebt om uitgebreid te koken. Wanneer je bananen niet lekker vindt, kun je ook overwegen om er sinaasappelen aan toe te voegen. Die zorgen voor een zoetere smaak, dus daar moet je wel van houden.

Groene smoothie met spinazie en sinaasappelen

Spinazie zit boordevol et vitamine E, antioxidanten en caroteen. Niet voor niks wordt spinazie over het algemeen beschouwd als een gezonde groente. Deze smoothie maakt optimaal gebruik van deze gezonde eigenschappen en smaakt ook nog eens zoet. Een heerlijke energiebooster die door de meeste liefhebbers ’s morgens gedronken wordt. Energie voor de rest van de dag is gegarandeerd!

Ingrediënten:
1 kopje met verse spinazie (diepvries kan ook, maar is minder lekker)
2 sinaasappelen die gepeld zijn
1 groene appel (mag met schil)
250 ml water

Zet de blender klaar, doe de ingrediënten erin – behalve het water – en mix de smoothie goed door. Voeg, als het geheel een gladde substantie is, ook de 250 ml water toe en maak de smoothie af. Voor een lekker fris effect kun je overwegen om er nog wat ijsblokjes doorheen te blenderen. Ook kun je het water vervangen door een pakje met ijsblokjes, als je dat lekker vindt.

 

Groene smoothie van venkel met komkommer

Wist jij dat venkel en komkommer goed zijn om vocht te laten doorstromen? Peterselie, een ander ingrediënt van deze smoothie, ontgift het lichaam. Andere bijkomende voordelen zijn dat het cellulitis verwijdert en het hongergevoel drastisch vermindert. Hier kun je dus een smoothie van maken die je niet alleen helpt om gezond te worden, maar die je ook letterlijk laat stralen! Wacht niet langer en probeer het zelf.

Ingrediënten:
1 venkel
1 komkommer
3 of 4 peterselietakjes
Water

Stop de genoemde ingrediënten, behalve het water, in de blender en mix ze tot ze een gladde substantie vormen. Voeg tot slot het water toe en mix het nog een keertje goed. Deze smoothie kun je ook extra verfraaien en fris maken met ijsblokjes. Lekker voor op een warme dag in de tuin. Deze smoothie geeft je op ieder moment van de dag een verfrissende energieboost.

 

3 Redenen waarom een groene smoothie gezonder is dan een gewone smoothie

Groene smoothies zijn al een tijdje helemaal in. Veel mensen gebruiken groene smoothies, omdat deze gezond zijn. Dat heeft te maken met de hoeveelheid fruit en groenten die in groene smoothies verwerkt is. Groenten en fruit bevatten veel positieve eigenschappen die gebundeld worden in groene smoothies. Denk bijvoorbeeld aan antioxidanten, die van nature ziektes als kanker proberen te bannen en aan fruitvezels, gezonde suikers, vitaminen en mineralen. Ook de weerstand wordt verbeterd door het nuttigen van groene smoothies. Maar een gewone smoothie is helemaal niet zo gezond als zijn groene broer. Hoe zit dat precies?

1 Verschil in ingrediënten

Zoals gezegd zitten er in groene smoothies veel groenten en fruit. Deze ingrediënten zitten van naturen al vol met allerlei positieve voedingsstoffen, zoals mineralen, vezels en vitaminen. Ze helpen je gezonder te worden, ze maken je huid gezonder en ze geven je een betere concentratie. Daarbij helpen groene smoothies mensen met overgewicht om af te vallen en mensen die al op gewicht zijn om hun gezonde gewicht te behouden. Dat heeft te maken met de wijze waarop de groene smoothie je voedt: je voelt je vol en hebt minder trek in ongezonde tussendoortjes. Dat is bij een gewone smoothie wel anders. Die zit vaak vol met room (waar erg veel calorieën in zitten) en wordt voornamelijk gedronken voor het lekkere. Smoothies zijn hippe drankjes en die worden vaak goedkoop gemaakt. De meeste smoothies bevatten dan wel fruit, maar die komen vaak uit blik of uit de diepvries, omdat dit nu eenmaal goedkoper is. Bovendien heeft een gewone smoothie niet het doel om iemand gezonder te laten leven, en een groene smoothie streeft dat doel wel na.

2 Water versus ijs en yoghurt

Een ander belangrijk verschil tussen groene smoothies en gewone smoothies is dat er in gewone smoothies als basis vaak roomijs en yoghurt worden gebruikt. Dat zijn zuivelproducten. Die vullen wel, maar zitten ok vol met vet. Zet daar water tegenover, wat in groene smoothies als basis wordt gebruikt, en je begrijpt dat de groene smoothie het op dit vlak zeker wint van de gewone smoothie. Water heeft geen calorieën of vetten en heb je sowieso nodig om te kunnen functioneren. Daarbij heeft water de positieve eigenschap om afvalstoffen sneller af te voeren. Ook is onlangs gebleken dat mensen die veel water drinken een gezondere huid hebben dan mensen die te weinig water nuttigen. Bij een gewone smoothie zorgt de basis van yoghurt of ijs er dus voor dat er meer vet in de smoothie zit, terwijl hier bij de groene smoothie zeker geen sprake van is.

3 Koolhydraatrijk fruit

Een ander belangrijke reden dat de gewone smoothie een stuk ongezonder is dat de groene smoothie is het gebruik van koolhydraatrijk fruit. Denk aan bananen. Daar zitten de meeste smoothies vol mee, omdat banaan een makkelijke en geliefde smaakmaker is. Maar banaan zit vol met koolhydraten, net als bijvoorbeeld avocado of sinaasappel. Op zich is dat niet erg, want bij een groene smoothie heb je die fruitsoorten ook. Echter, bij de gewone smoothie is er geen sprake van groente waarmee het fruit wordt afgewisseld. Een gewone smoothie zit dus boordevol koolhydraten (en boordevol room of yoghurt), wat het alleen maar meer een dikmaker maakt. De hoeveelheid fruit bij een groene smoothie is een stuk minder en daardoor is een groene smoothie een stuk gezonder.

Ga voor groen, ga voor gezond

Gezonder leven doe je niet met gewone smoothies, maar wel met groene smoothies. Met yoghurt of ijs als basis en fruit puur als smaakmaker hebben gewone smoothies heel veel weg van milkshakes (die ook niet bekend staan om hun gezonde karakter). Kies dus voor smoothies die vol zitten met groenten en fruit en die gebaseerd zijn op water. Je zal merken dat je binnen de kortste keren lekkerder in je vel komt te zitten en je veel beter kan concentreren. Daarbij krijg je met een groene smoothie iedere dag je benodigde hoeveelheid groente en fruit binnen, zonder dat je daar heel ingewikkeld voor hoeft te doen!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :