Leestijd: 7 minuten

Een eiwitdieet (ook wel proteïnedieet genoemd) is niets nieuws op het gebied van afslanken. Verder zijn er veel voorbeelden zoals: Atkins of het Dr.Frank dieet. Het proteïnedieet is redelijk populair om vlug kilo’s te verliezen.

Het is dan de bedoeling om voornamelijk eiwitrijke producten te consumeren. Denk hierbij aan eiwitdieet recepten, vlees, zuivelproducten, eieren, vis, schaaldieren, enzovoorts.

Anderzijds schrap je groenten en fruit in dit dieet. Dat komt doordat deze rijk aan koolhydraten, suikers en zetmeel zijn. Desondanks wordt dit in een later stadium mondjesmaat toegevoegd

Wat is een eiwitdieet?

De werking van het eiwitdieet is vrij simpel. Door je te beperken met eiwitrijk voedsel wordt je lichaam  gedwongen om vetreserve te gebruiken. Het gevolg hiervan is dat deze reserves zich omzetten naar energie, zonder daarbij spierweefsel af te breken.

Het eiwitdieet werpt voor vele mensen snel zijn vruchten af: namelijk al binnen 3 dagen!

Dus wat zijn eiwitten?

Eiwitten zijn bouwstenen voor het lichaam. Daardoor zorgen zij dat het lichaam nieuw weefsel aanmaakt; eiwitten transporteren zuurstof, voedingsstoffen via ons bloed. Waardoor eiwitten water en zuren in het lichaam balanceren. En eiwitten zijn tevens om antistoffen te maken.

Waarom kiezen voor een eiwitdieet?

Het eiwitdieet is geschikt voor degene met weinig  geduld, die graag snel resultaat zien. Maar hoe kan het eiwitdieet zo gezond en makkelijk volhouden zijn? Dat is mogelijk door vrijkomende ketonen – deze onderdrukken hongergevoel. Daarnaast zijn er een tal eiwit-supplementen verkrijgbaar in de vorm van drankjes en repen.

Zo pas je het eiwitdieet toe:

Nadat de koolhydraat-reserves  tijdens de eerste 3 dagen uitputten, zal het lichaam overgaan tot vetverbranding. Dit proces wordt ook wel ketose genoemd. Door vrijkomende ketonen wordt vetverbranding gestimuleerd waardoor hongerbuien verdwijnen.

Een goed eiwitdieet is opgebouwd uit twee fasen:

In de eerste fase mag je eiwitdranken en warme maaltijden die bestaan uit eiwitrijkebronnen nuttigen. Eiwitrijke voedselbronnen zijn bijvoorbeeld kip, vis, noten en bepaalde groenten.

Tijdens faser 2 mag je rustig aan beginnen met het nuttigen van langzame koolhydraten. Je moet daarbij denken aan: bruin brood, rijst en aardappelen. Daarna mag je een ruime selectie aan groente en fruit aan het dieet toevoegen.

Over naar ‘gewoon’ eten

Helemaal aan het einde van het dieet is het de bedoeling dat je weer ‘gewoon’ gaat eten. Het is wel belangrijk om geleidelijk aan meer ‘gewoon’ voedsel te eten. Bovendien is het dan noodzakelijk om na het eiwitdieet nog een tijdje een ondersteunend programma te volgen. Uiteraard is dit bedoeld om te voorkomen dat je weer terugvalt naar je oude gewicht. Wanneer je direct na het eiwitdieet weer veel koolhydraten eet, bevindt je lichaam zich nog in de ‘noodtoestand’. Het lichaam zal dan zijn uiterste best doen om de vet-reserves weer aan te vullen.

Is 7 kilo verliezen haalbaar?

Energiebevorende voedsel zou je daarvoor moet schrappen. Want wanneer het lichaam extra energie krijgt, stopt de vetverbranding met als gevolg dat vetreserves zich aanvullen. Energierijk voedsel is daarom absoluut  verboden. Door je enkel  tot eiwitrijke maaltijden te beperke kan je een hoop gewicht verliezen. Afhankkelijk van je startgewicht is 7 kilo op korte termijn verliezen zeker haalbaar!

Zijn er ook nadelen aan het proteindieet verbonden?

Een nadeel is nierinsufficiëntie. Dit is een sjiek woord met een minder leuke betekenis: namelijk dat nieren slechter in staat zij om afvalstoffen te filteren.

Bovendien kunnen deze zich ophopen waardoor de nieren minder goed functioneren. Het zal je wellicht opgevallen zijn dat er bij een eiwitdieet op gehamerd wordt voldoende water te drinken.

En vaak gebeurt dit nou juist niet. Mensen drinken tijdens een eiwitdieet vaak te weinig. Hierdoor kunnen nierstenen ontstaan. Als een niersteen niet snel verwijderd wordt, hetzij spontaan, hetzij middels een ingreep, kan deze de werking van de nieren belemmeren en ze zelfs onherroepelijk beschadigen.

Dus hoe voorkom je de nadelige effecten?

Dit voorkom je met een gebalanceerd voedingspatroon: van groenten, fruit, vlees, vis, zaden en noten. opdat krijgt het lichaam van alles de juiste hoeveelheden binnen en verlies je in combinatie met voldoende lichaamsbeweging meer afvalstoffen.

Waarom is het belangrijk om voor laag vetgehalte eiwittenbronnen te kiezen? Voeding in vlees, gevogelte, vis, eieren, noten en zaden bevatten voedingstoffen die het lichaam nodig heeft , om die reden mogen ze niet aan een eiwitdieet ontbreken.

Wat zijn de voordelen van eiwitdieet?

Door het eten van eiwitrijkvoedsel krijg je veel andere voedingstoffen binnen.

je moet daarbij denken aan:

  • Vlees, gevogelte
  • vis
  • droge bonen en erwten
  • eieren
  • noten en zaden

Want deze leveren veel voedingsstoffen op. Deze bevatten namelijnm eiwitten, vitaminen B (niacine, thiamine, riboflavine, en B6), vitamine E, ijzer, zink en magnesium.

Eiwitten werken als bouwstenen voor je botten, spieren, kraakbeen, huid en bloed

Ze zijn ook bouwstenen voor enzymen, hormonen en vitaminen. Eiwitten zijn een van de drie voedingsstoffen die calorieën (de andere zijn vet en koolhydraten) voorzien.

Vitamine-b

in deze voedingsgroep leveren veel voordelen voor de functies in het lichaam. Ze helpen het lichaam tijdens het vrijkomen van energie, spelen een cruciale rol in de functie van het zenuwstelsel, helpen bij de vorming van rode bloedcellen, en helpen bij het opbouwen weefsels.

IJzer

wordt gebruikt om zuurstof aan het bloed te leveren. Veel tienermeisjes en vrouwen hebben in hun vruchtbare jaren bloedarmoede door ijzertekort. Zij moeten voedingsmiddelen met een hoog heem-ijzer (vlees) eten samen met een voeding rijk aan vitamine c, wat de opname van non-heem ijzer kan verbeteren.

Magnesium

wordt gebruikt bij de opbouw van botten en in tijdens het vrijmaken van energie uit de spieren. Zink is nodig is voor de biochemische reacties en helpt goed voor je immuunsysteem.

EPA en DHA

zijn omega-3 vetzuren die in verschillende hoeveelheden te vinden zijn in schaal-en schelpdieren. Het eten van 800 gram vis per week kan helpen om risico op hart-en vaatziekten te verminderen.

Waarom is het belangrijk om 800 gram vis per week te eten?

Vis bevat een heleboel voedingsstoffen, zoals omega-3 vetzuren, EPA en DHA. Het eten van ongeveer 800 gram per week aan verschillende vissoorten levert een bijdragen om hartziekten te verkomen. Kleinere hoeveelheden vis zijn aanbevolen voor jonge kinderen.

Wat zijn de voordelen van het eten van noten en zaden?

Het eten van pinda’s en bepaalde noten (walnoten, amandelen en pistachenoten) kan het risico van hart-en vaatziekten verminderen wanneer het in een dieet die binnen de calorieën aantal van je dieet geplaatst wordt.

Omdat noten en zaden bevatten veel calorieën bevatten, eet je ze in kleine porties en gebruik je ze als vervanging van eiwitten uit vlees of gevogelte. Daarnaast is het verstandig om te kiezen voor ongezouten noten en zaden want deze helpen natrium inname te verminderen.

Eiwitdieet recepten: gratis en voor niets

Het is tijdens het eiwitdieet belangrijk dat je voedingsmiddelen nuttigt waar geen koolhydraten in zitten. Dit lijkt vaak een moeilijke opgave, maar er zijn gelukkig ook veel eiwitrijke producten zonder koolhydraten. In sommige gevallen, bijvoorbeeld in een gezin, heb je er geen zin in om voor het avondeten verschillende gerechten te bereiden. Er zijn veel verschillende eiwitrijke gerechten beschikbaar, je kunt dus gewoon mee eten met het gezin! In dit artikel kun je een aantal lekkere en eiwitrijke maaltijden vinden.

  1. Zigeuner hamburger

Ingrediënten:500 gram rundergehaktEen half kopje broodkruim koolhydraatarm brood

1 ei

1/4 theelepel zout

1 snuif uienpoeder

Peper- en knoflookpoeder

2 eetlepels olijfolie

Bereidingswijze
Meng het gehakt met het broodkruim, het ei, het zout en de peper. Kneed het gehakt vervolgens goed. Roer vervolgens de uipoeder en het peper- en knoflookpoeder door de olie.Maak van het gehakt vervolgens kleine platte burgers en smeer ze in met de olie. Leg de burger op het rooster van de grill en grill de burgers ongeveer 5 minuten per kant.

 

  1. Gehaktbal

Ingrediënten:1 eetlepel olijfolie¼ theelepel zout

¼ theelepel zout

2 eieren

½ kopje parmezaanse kaas

225 gram rundvlees

225 gram kalfsvlees

3 knoflookteentjes

Bereidingswijze
Bak de ui gedurende 5 minuten in een pan op hoog vuur. Voeg vervolgens de knoflook toe aan de pan en kook nog 1 minuut langer. Voeg alle ingredienten samen in een kom en meng het vlees, de eieren, de kaas en het zout en de peper goed. Rol hier balletjes van en leg deze opnieuw in de pan. Bak de balletjes voor ongeveer 20 tot 25 minuten.

 

  1. Frisse biefstuk

Ingrediënten:600 gram biefstuk1 eetlepel olie

1 sinaasappel

Zout en peper

2 teentjes knoflook

Bereidingswijze
Schil de knoflook en pers deze vervolgens uit, wrijf vervolgens het vlees in met de uitgeperste knoflook. Leg het vlees in een schaal en rasp de sinaasappelschil er overheen. Snijd vervolgens de sinaasappel doormidden en pers het sap uit de sinaasappel uit over het vlees. Laat de uitgeperste sap vervolgens 2 uur intrekken, na 2 uur kun je het sap van het vlees afgieten. Smeer het vlees aan alle kanten in met olie. Grill het vlees vervolgens, circa 5 tot 7 minuten aan beide zijden.

 

  1. Garnituur

Ingrediënten:100 gram mager borstspek150 gram kleine uitjes

200 gram champignons

Bereidingswijze
Snijd het spek klein in stukjes en bak het in een klein beetje boter. Bereid de geglaceerde uitjes en maak vervolgens de champignons schoon. Snijd de champignons in vieren en bak ook deze weer in een beetje boter. Meng vervolgens alle ingrediënten en bak deze nog voor circa 10 minuten bij het hoofdgerecht.

 

  1. Spinazie soep

Ingrediënten:2 kopjes water1 kopje kipbouillon

3 eetlepels kokosolie

1 eetlepel fijngesneden ui

400 gram diepgevroren spinazie

Peper en zout

Bereidingswijze
Meng het water met de bouillon en de spinazie in een pan. Breng het geheel aan de kook en blijf goed koken totdat de spinazie gaar is. Smelt de olie in een pan en voeg de eetlepel met fijngesneden ui eraan toe en bak deze licht aan. Voeg deze vervolgens toe aan de pan met bouill

Mijn ervaring met het eiwitdieet:

Het eiwitdieet. In de loop der jaren heb ik er veel ervaring mee mogen opdoen. Zelf ben ik behoorlijk afgevallen door een eiwitdieet te volgen. De berichten over dit dieet zijn dan ook weergaloos. Het dieet zou zelfs en van de beste diëten van afgelopen jaar zijn.

Dat het volgen een eiwitdieet (ook wel proteïnedieet genoemd, omdat er veel proteïnes in het dieet zitten), effect heeft mag wel blijken uit het feit dat veel nieuwe diëten zich richten op de theoretische achtergrond van het eten van meer eiwitten. De effecten die eiwitten hebben op het menselijk lichaam, en dan met name op het afvallen en de toename van spiermassa, zijn erg voordelig. Afvallen met een dieet als dit hoeft namelijk niet moeilijk te zijn, laat staan zwaar.

Zelf heb ik er ongeveer een half jaar over gedaan om 32 kilo te verliezen. Dat ging heel gemakkelijk. Ruim 5 kilo per maand. Ik begon in februari met dit eiwitdieet en in augustus kon ik vol zelfvertrouwen op vakantie. Nog altijd geniet ik met volle teugen van de stappen die ik toen gezet heb. Nu is het tijd om mijn ervaringen met dit dieet te delen en andere mensen – die net als ik destijds – kampen met overgewicht ertoe aan te zetten actie te ondernemen.

Verbrand snel overtollig buikvet met Back to basic afslankplan

Vergeet alles wat je hebt gehoord over afslanken en wees klaar voor een spoedcursus in de wereld van gewichtsverlies, voldoende beweging en gezonder leven.

Dit plan is ontworpen om jou bij te staan op het gebied van voeding, maar richt zich ook op het krijgen van voldoende beweging. Beide resulteren erin dat jij al snel tot 2 kilo per week zult verliezen met dit koolhydraatarm dieet.

Klik op de volgende link:

Lees verder om te zien wat het plan nog meer biedt. Wil je direct beginnen met snel afvallen? Dan kun je het Back to Basic Afslankplan hier uitproberen.

4 Comments

  1. Dag Jase, ik kan je een hand geven: zit ook midden in de overgang, heb alle diëten al gedaan. Mijn diëtist stelde een koolhydraatarm (eiwitdieet) voor. Ik kan haar wel zoenen! Eindelijk komt de weegschaal weer in beweging. En het volgen van het menu is prima te doen. Als lunch eet je toast die hartstikke lekker is! Ik zou het je zeker aan raden!
    Groetjes, Marian

  2. Koolhydratenarm hoeft helemaal niet duur te zijn.

    Ik eet vanavond een salade met sla en spinazie, rode paprika, komkommer, tomaat, olijfolie, citroensap, kruiden, een hardgekookt eitje en geroosterde pijnboompitten. Daarbij gerookte zalm met een dressing.
    Heerlijk en makkelijk.

    Las net op het dr. Frank forum dat b.v. shoarmavlees met knoflooksaus in een dunne omelet met een salade ook gewoon mag.

    Je hoeft echt geen honger te lijden.

    Mijn gewicht is eigenlijk al prima, maar toch val ik af. Echt super.

  3. Ik volg de back to basic afslankplan en daar heb je dat koolhydraten uurtje in. Ik wilde eerst gaan Dr. Franken, maar dat was me gewoon TE streng. Ik vind het fijn ‘s avonds gewoon met het gezin mee te kunnen eten. En als prik verslaafde is het mooi dat ik zo ook nog aan een colaatje kom :).

    Ik heb eigenlijk helemaal geen honger na dat uurtje. Daar was ik ook bang voor. Maar blijkbaar heeft dat ene uurtje dus helemaal niet zo’n invloed op je bloedsuikerspiegel dat je weer trek krijgt.

    Ik heb gisteravond om 17.45 uur gegeten, en moest vanochtend nuchter bloedprikken, en ik kon pas om 9 uur geprikt worden (kinderen moest eerst naar school). Toen ik om 9.20 uur thuis kwam en m’n ontbijtje ben gaan verorberen, had ik wel trek, maar ik viel niet van m’n graatje. Terwijl het laatste wat ik de vorige dag dus heb gegeten, m’n koolhydraten uurtje was.

    Ik vind dit gewoon een fijne methode, waar ik mij goed bij voel. En dat lijkt me het belangrijkste, ook al gaat het afvallen dan minder snel :).

  4. Goedemiddag allemaal,

    Het is ook best te doen zonder brood of crackers of aardappelen/rijst/pasta.
    Probeer maar eens.
    Door m’n ochtendkwark doe ik zwarte bessen (diepvries AH) en een theelepel lijnzaad voor de vezels (Zonnatura AH).
    En ‘s middags een salade met van alles en nog wat en een eitje of je kunt ook een omelet maken met uitjes/champignons/tomaat.

    En ‘s avonds lekker een stukje vlees of vis met groente.
    Tussendoor eet ik noten of een stukje kaas.

    Is echt heel goed vol te houden.

    En veel groene of kruidenthee of water drinken natuurlijk – en bewegen.

    Fijne zondag !

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :