BMI berekenen | calculator

Your BMI is


BMI is een Engelse term voor body mass index baserend op je lengte en gewicht. Artsen gebruiken deze berekening om iemand op over gewicht te beoordelen, wat naar mij mening dikke lariekoek is. Een BMI gaat namelijk niet in op de werkelijke hoeveelheid spiermassa/vetmassa verhouding. Je hebt verschillende rassen, geslachten, lichamelijke bouwen dus kun je werkelijk je gezondheid uit deze twee simpele getallen afleiden?

Inleiding: wat is het berekenen van de BMI en hoe werkt het?

BMI wordt berekend door je gewicht (in kilogram) te delen door het kwadraat van je lengte (in meter). Dit is een eenvoudige berekening en kan worden gedaan met een rekenmachine of online. Er zijn veel manieren om de BMI te berekenen, maar dit is de meest gebruikelijke. en is de standaard die wordt gebruikt door de Wereldgezondheidsorganisatie.

Wat is de Body Mass Index? De voordelen van het berekenen van uw BMI.

De body mass index is een maat voor lichaamsvet en gewicht. Het wordt berekend door je gewicht in kilogram te delen door je lengte in meters in het kwadraat. De BMI wordt vervolgens gecategoriseerd als ondergewicht, normaal, overgewicht of obesitas. De voordelen van het berekenen van je BMI is dat het kan helpen om vast te stellen of je een gezond gewicht heeft en om veranderingen in je gewicht in de loop van de tijd bij te houden.

Het belang van het kennen van uw BMI

Het is belangrijk om je BMI te kennen, omdat deze kan helpen bij het nemen van gezonde beslissingen. Als je niet zeker weet wat je BMI is, zijn er een paar manieren om daar achter te komen. Je kunt een BMI-calculator gebruiken om BMI te berekenen. Je kunt ook de lengte en het gewicht van een persoon meten en de BMI voor hen berekenen.

Wat zijn de gezondheidsproblemen die verband houden met een hoge BMI?

Obesitas is een groot gezondheidsprobleem dat miljoenen mensen treft. Het is een chronische ziekte die tot veel andere gezondheidsproblemen kan leiden. Een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen die verband houden met een hoge BMI is diabetes type 2.

Er zijn veel risicofactoren voor een hoog gewicht, waaronder genetica, metabolisme en levensstijlkeuzes. De risico’s die gepaard gaan met een hoge BMI zijn groter wanneer er ook een familiegeschiedenis is van obesitas of diabetes type 2.

Hoe de BMI te verlagen en laag te houden?

Een lagere BMI is niet alleen een goed idee, het is zelfs een noodzaak. Het probleem is dat veel mensen moeite hebben om hun BMI laag te houden. Hier zijn enkele tips hoe je je BMI kunt verlagen en laag kunt houden.

1) Eet gezond voedsel:

2) Train regelmatig:

3) Water drinken:

4) Vind manieren om stress in je leven te verminderen:

BMI-grafiek voor volwassenen op leeftijd en lengte

De BMI-grafiek is een grafiek die kan worden gebruikt om te bepalen of een persoon overgewicht, ondergewicht of gezond is. De grafiek is gemaakt door de National Institutes of Health (NIH) en is gebaseerd op de gemiddelde lengte en het gemiddelde gewicht van mensen in de Verenigde Staten en wordt ook in Nederland gebruikt. De BMI-grafiek voor volwassenen op leeftijd en lengte is te vinden in het begin van dit artikel.

Waarom BMI achterhaald is

Als we naar de ‘experts’ mogen luisteren dan  ligt een gemiddeld BMI tussen de 18 en 25, alles daarboven word als ongezond beschouwt. De berekening is een zeer ouderwetse misleidende meting. Een atleet van 1,85 met een gewicht van 91 kilo zou volgens de meting aan overgewicht lijden, maar als de atleet een buikomvang van 82 cm heeft dan kan je er al vanuit gaan dat de berekening in zijn geval niet van toepassing is.

Met slechts een meetlint en je buikomvang ( buik ontspannen) kan je veel meer afleiden dan een BMI berekening, omdat deze dichter bij een vetpercentage meting ligt, het gene waar sportscholen, bodybuilders, atleten en andere sport deskundige zich maar al te goed van bewust zijn, je kunt de BMI calculator hier gratis gebruiken, echter verwijs ik je door naar de gratis vetpercentage meter, als je een betrouwbare gezondheidsmeting wilt!

Ook het gewicht staat niet gelijk aan gezondheid,iemand kan namelijk volgens de theorie een goed gewicht hebben. Laten we als voorbeeld een persoon van 1,75 cm nemen met een gewicht van 71 kilo. Daar lijkt op het eerste gezicht niet veel mis mee, maar wanneer de persoon een vetpercentage boven de 21 procent heeft loopt hij een hoog risico op onder andere ziektes. Dat zijn vaak mensen die veel alcohol drinken, weinig bewegen, weinig spiermassa hebben of genetisch aanleg hebben. ( dat kan je vaak achterhalen door te kijken of iemand in je familie hetzelfde heeft)

In etnische achtergronden speelt ook vaak een verschil, wanneer je kijkt naar Aziatische mensen, hebben die vaak een laag vetpercentage en tengere lichaamsbouw, Afrikaanse mensen hebben daarin tegen vaak een wat gespierdere bouw en westerse mensen lijden wereldwijd het meest aan een te hoog vetpercentage, natuurlijk geld dit niet voor iedereen, we zijn allemaal anders en vandaar dat ik geen voorstander van BMI berekenen ben.

Het alternatief van BMI: WHtR

De taille-tot-hoogte-ratio is een nauwkeurigere maatstaf voor obesitas dan de Body Mass Index (BMI). WHtR kan worden berekend door de tailleomtrek te delen door de lengte. Van WHtR is aangetoond dat het een betere voorspeller is van het risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en mortaliteit dan BMI. Het wordt daarom gebruikt om potentiële gezondheidsrisico’s in verband met obesitas en ophoping van buikvet te identificeren. De WHO stelt dat een WHtR groter dan 0,5 voor vrouwen en 0,6 voor mannen een verhoogd risico aangeeft. Hoe reken ik mijn taille-tot-hoogte-ratio uit? Een taille-tot-hoogte-verhouding reken je gemakkelijk uit door de middelomtrek te delen door je lengte. Zo kunt je zien of je een gezond gewicht hebt, of dat je misschien iets moet veranderen.

Conclusie – Hoe blijf je het beste gezond met een hoge BMI?

Er zijn enkele manieren om gezond te blijven met een hoge BMR. De eerste is om voldoende te slapen. Ons lichaam heeft slaap nodig om goed te functioneren, en het kan helpen bij het reguleren van ons metabolisme en gewicht. De tweede manier is om gezond voedsel te eten dat weinig suiker, vet en calorieën bevat. Dit zal helpen om de balans van ons gewicht te behouden en ervoor te zorgen dat we niet te veel suiker of vet consumeren, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals diabetes of hartaandoeningen. Ten slotte is het belangrijk voor mensen met een hoge BMR om elke dag actief te zijn – of het nu door lichaamsbeweging is of door gewoon door de buurt te wandelen – dit zal ook helpen om hun stofwisseling en gewicht te reguleren en andere voordelen bieden, zoals een betere slaapkwaliteit. Ook dient in het achterhoofd te worden gehouden dat BMI niet altijd de beste manier is om gezond gewicht te beoordelen. Spiermassa en etnische achtergrond speelt namelijk ook een rol.WHTR biedt voor deze groep een nauwkeurigere uitkomst.

Reageren